Най-щастливото място на света

6121
Най-щастливото място на света

За трета поредна година Австралия е най-щастливото място за живот сред развитите държави, според индекса „По-добър живот“ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Индексът подрежда 34-те развити икономики в света въз основа на ключови критерии като работа, здравеопазване, околна среда, образование и доходи, а Австралия е единствената държава от Азиатско-тихоокеанския регион, която попада в челната десетка.

Напоследък някои икономисти изразяват опасения около икономическото състояние на Австралия, а в момента страната отчита икономически растеж в 22-ра поредна година, а очакваният й бюджетен дефицит за финансовата година, която приключва през юни 2014 г., възлиза на едва 1.1% от БВП, в сравнение с около 4% в САЩ и 6% във Великобритания, пише Reuters.

В тазгодишния индекс „По-добър живот“ Австралия изпреварва за първото място Швеция и Канада, които заемат втора и трета позиция, респективно, както и други фаворити от Европа, като Швейцария, известна с високото си качество на живот.

САЩ се нареждат на шесто място в класацията.

Австралия оглавява класацията по критериите безопасност, административно управление, здравеопазване и околна среда.

Над 73% от хората на възраст между 15 и 64 г. в Австралия имат работа, което е над средното ниво от 66% за ОИСР, докато продължителността на живота в страната е близо 82 г., или с две години по-висока от средната за ОИСР.

Средният разполагаем годишен доход на домакинство за миналата година в Австралия е бил 28 884 долара, или доста над средното ниво от 23 047 долара за ОИСР. "Парите на купуват щастие, но са важно средство за постигането на по-добър стандарт на живот," отбелязват от ОИСР.

Интересно е да се отбележи че в Австралия повече хора участват в демократичния процес в страната, от която и да е била друга държава. Избирателната активност в страната при последните избори е била 93% - най-висока сред страните, включени в проучването. Средното ниво на избирателната активност за страните от ОИСР е 72%.

Австралийците също така са по-доволни от живота си от средното ниво за страните от ОИСР, като 84% от тях казват, че имат повече положителни преживявания в един ден (усещане за отпочиналост, задоволство от постигнати резултати, наслада и т.н), отколкото отрицателни (болка, притеснения, тъга, отегчение и т.н.). Този прицент е по-висок от средните 80% за ОИСР.

Нова Зеландия не успява да влезе в челната десетка на класацията през тази година, заемайки 11-о място, докато други азиатски страни, като Япония и Южна Корея, заемат 21-о и 27-о място, респективно.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg