Най-скъпите азиатски компании

2155
Най-скъпите азиатски компании

По данни за пазарната капитализация от Reuters, 11 от 20-те най-скъпи азиатски компании са китайски, 5 са австралийски и 3 японски.

В топ 20 има по една компания от Индия и Южна Корея.

Вижте кои са най-скъпите компании в азиатско-тихоокеанския регион:

1. PetroChina

Пазарна капитализация: 329.6 млрд. долара

Миналата година компанията е увеличила пазарната си капитализация с една трета, благодарение на повишаващите се цени на петрола.

Основана е през 1999 г. и е компанията с най-много приходи в Китай (222 млрд. долара за 2010).

Акциите й се търгуват в Хонконг, Ню Йорк и Шанхай. Компанията притежава почти всичките си 18 000 брандирани бензиностанции.

2. Industrial & Commercial Bank of China

Пазарна капитализация: 259.2 млрд. долара

Банката имаше печалба от 25 млрд. долара за миналата година, но очаква кредитирането да се забави. Акциите й са се повишили само с 9% за миналата година на борсата в Шанхай.

3. China Construction Bank

Пазарна капитализация: 238.3 млрд. долара

Втората по големина банка в страната отбеляза ръст от 26% на печалбата за фискалната година до 31 март 2011.

4. China Mobile

Пазарна капитализация: 189.7 млрд. долара

Когато имаш 600 млн. потребители няма накъде да се разрастваш повече и това е проблем за компанията. Добрата новина за инвеститорите бе увеличаването на дивидента.

5. BHP Billiton

Пазарна капитализация: 170.2 млрд. долара

Растящите цени на стоките спомогнаха за ръст от 11% в капитализацията на компанията. Тя силно пострада от наводненията в Австралия.

6. Bank of China

Пазарна капитализация: 150 млрд. долара

Въпреки повишаването на лихвите и затягането на ликвидността, банките в страната увеличават печалбите си. Bank of China имаше увеличение на печалбата от 33% за 4-то тримесечие.

7. Agricultural Bank of China

Пазарна капитализация: 148.3 млрд. долара

IPO-то на компанията през 2010 донесе 22.1 млрд. долара от Хонконг и Шанхай, като стана най-голямото IPO в историята, задминавайки това на ICBC през 2006 г.

8. Toyota Motor

Пазарна капитализация: 135.5 млрд. долара

След като започна да се съвзема след проблемите с изтеглените автомобили през 2010 г., компанията получи нов удар - от земетресението в Япония. За изминалата година акциите са се обезценили с 11%.

Земетресението спря производството във всички заводи на Toyota, с изключение на два.

9. Samsung Electronics

Пазарна капитализация: 134.8 млрд. долара

Най-скъпата компания в Южна Корея. Акциите достигнаха рекордно високи стойности през януари, макар че в момента има опасения, че ще пострада от конкуренцията на смартфони като iPhone и от iPad2.

10. CNOOC

Пазарна капитализация: 113.8 млрд. долара

Печалбите в 4-то тримесечие се увеличават със 72%, а пазарната капитализация се повиши с 40% за последната година. Компанията е основана през 1982 г.

От 11 до 20 място се намират: Sinopec, Rio Tinto, China Life Insurance, China Shenhua, Commonwealth Bank, Westpac Banking Corp, NTT DoCoMo, Reliance Industries, Ping An Insurance и Mitsubishi UFJ Financial Group.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg