Най-скъпите градове за живот за чуждестранните работници

7347
Най-скъпите градове за живот за чуждестранните работници

Хонконг е най-скъпото място за живот за чуждестранните работници, според 22-dта годишна класация на консултантската компания Mercer - Cost of Living Survey. Така градът измества Луанда, Ангола, от лидерската позиция, която заемаше през изминалата година.

Световните компании продължават с глобализацията си, като разходите за живот на чуждестранните работници са един от основните проблеми, пред които са изправени.

На трето и четвърто място като най-скъпите дестинации са Цюрих и Сингапур, следвани от Токио, който се изкачва с шест места нагоре, в сравнение изминалата година.


Шестата позиция е за Киншаса, Конго, която за първи път се появява в топ10 на класацията, след като през изминалата година заемаше 13-а позиция.

Другите градове, попълващи топ десет като най-скъпи дестинации за живот на чужденците, са Шанхай, Женева, Нджомена и Пекин.

Най-евтината дестинация за живот е Уиндхоек, Намибия (209 място), следвана от Кейптаун, ЮАР (208 място) и Бишкек, Киргизстан (207 място).

Къде е София в класацията?

Неслучайно страната ни води в много класации като една от най-предпочитаните дестинации за аутсорсинг.

Освен относително ниските разходи за труд, добрата данъчна среда и все още наличието на квалифицирани кадри, България е относително евтина дестинация за чуждестранните работници.

Тя е класирана на 182-о място, което означава, че сме сред най-евтините дестинации за чуждестранните работници.

Изследването е направено сред 209 водещи града на пет континента, като включва сравнение на разходите за 200 продукта във всяка локация, включително разходите за жилище, транспорт, храна, облекло и забавление. За база за сравнение е използван Ню Йорк сити, а курсовите разлики са приравнени към долара.

Водещите градове в САЩ са регистрирали изкачване в класацията заради силата на щатския долар спрямо останалите основни валути. Ню Йорк, например, се изкачва с пет места - до 11-а позиция. Сан Франциско е на 26-о място, а Лос Анджелис на 27-а позиция, повишила се с 11 и 9 места съответно.

Два европейски града намират място в класацитята и това са Цюрих и Женева, като Женева изпада с три места спрямо миналогодишната си позиция. Следващият европейски град, който се открива, е Берн – на 13-а позиция. Той също изпада с четири места по-надолу спрямо миналата година.

Други два града, които изпадат сериозно в класацията – това са Осло (59 място) и Москва (67 място), понижили се съответно с двадесет и едно и седемнадесет места надолу.

Няколко града от ЦИЕ са се изкачили, сред които Киев с осем места, до 176-а позиция, и Тирана с дванадесет места, до 186-о място.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg