Най-скъпите картини, продадени през 2011

9626
Най-скъпите картини, продадени през 2011

Връзката между изкуството и парите е доста необикновена. Любителите на изкуството харчат милиони долари всяка година, за да притежават редки произведения на изкуството и артефакти. Инвестирането в изкуството е доказано, че издържа проверката на времето, включително и мрачни дни на рецесията. Освен това произведенията на изкуството са начин свръхбогатите да покажат своето великолепие и стил.

Нека си припомним най-скъпите картини, които бяха продадени през тази година:

1. Мадоната на семейство Майер (Дармщадската Мадона)

Ханс Холбайн

Цена: 70 милиона долара

Картината на германския художник Ханс Холбайн е била завършена през 1526 г. в Базел и представя семейството на Якоб Майер, събрано около статуята на Мадоната с младенеца. За нея германски милиардер плати най-голямата сума за годината от 70 млн. долара.

2. Картина с туш на Ки Бейши.

Ки Бейши

Цена: 65 млн. долара

Ци Бейши, най-влиятелният художник в модерната история на Китай, създава произведението си през 1946 година. Рисунката на орел на боровото дърво принадлежала на последния некомунистически китайски лидер Чан Кай-Ши. Тази работа, с високата си цена, бележи нова ера за пазара на съвременните и модерни китайски произведения на изкуството.

3. Zhichuan Resettlement

Уанг Мен

Цена: 62.11 милиона долара

Картината с изображение на планини на художника от династията Юан Уанг Мен е един от най-скъпите образци на традиционната китайска живопис у представя „свободолюбивата мисъл на интелигенцията“ от тези времена.

4. 1949-A-No 1

Клифърд Стил

Цена: 61.7 млн.

Американският художник, който е една от една от водещите фигури на абстрактния експресионизъм, създава картината си през 1949 г. Това абстрактното платно с бели пръски на червен фон надмина всички очаквания с цената си от 61.млн. долара, след като бе оценявано на 25-35 млн.

5. Мога да видя цялата стая ... и няма никой вътре

Рой Лихтенщайн

Цена: 43.2 млн. долара

Това произведение на американския попарт със странно заглавие се смята за едно от най-значимите в модерното изкуство. На него е изобразен мъж, който гледа през шпионката към затворена стая, а името на картината е в балонче като в комикс.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Anusha
# 0
06:07 | 26 July 2012
Your asnwer was just what I needed. It's made my day!
force
# 1
00:11 | 23 November 2011
ужас!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg