Най-скъпите откраднати произведения на изкуството

12924
Най-скъпите откраднати произведения на изкуството

Черният пазар на предмети на изкуството „по поръчка“ не достига мащабите на търговията с наркотици, оръжия и сексуални услуги. Въпреки това, кражбата на музейни експонати или културни ценности от частни колекции с цел тяхното последващо препродаване от дълго време е добре работещ и печеливш бизнес. Оборотът само на американските експерти на черния пазар на изкуство се оценява на 6 милиарда долара.

Не е изненадващо, че в света всяка година се губят десетки хиляди картини, скулптури, графика, колажи, които от година на година само добавят към цената си. Forbes състави списък на десетте най-скъпи произведения на изкуството, които бяха откраднати, след което съдбата им остава загадка.

10. Барбара Хепурт "Две форми"

Цена: около 900 000 долара

Идеята за опазване на националното културно наследство е изключително популярна сред жителите на Мъгливия Албион. Въпреки това откраднатите от предприемчиви крадци на метали статуи със завидна регулярност попадат в пунктовете за изкупуване на метален скрап. Според статистиката, престъпления от този характер причиняват годишни щети на държавата от 700 000 паунда. През 2011 г. в Лондон полицията съобщи, че Скотланд Ярд ще създаде специално звено за борба с кражби на метални предмети. Заплахата нямаше ефект: на следващия ден, стана ясно, че от парк изчезна скулптурата на Барбара Хепурт "Две форми". Надеждата за нейното връщане е малка.

9.Франц ван Мирис Старши «Кавалер»

Цена: около 1 млн. долара

Едва ли холандският портретист Франц ван Мирис Старши си е представял, че склонността му да рисува картини в малък формат ще бъде толкова удобна за обирджиите. Служителите на Художествената галерия на Нов Южен Уелс в Австралия, откъдето през 2007 г. изчезна автопортрет на Ван Мирис, предполагат, че крадецът е „бил вдъхновен“ именно от малките размери - само 20 на 16 сантиметра. Освен това, експертите са склонни да вярват, че спонтанно някой от посетителите е осъзнал, че да се изнесе „Кавалер“ в чанта не е никак трудно - и успява. В този случай, в неговите цели не е включена препродажба, което още повече затруднява откриването ѝ и картината ще продължи да краси стените на обикновен апартамент или къща.

8.Огюст Реноар, "Мадлен с цветя в косите, облегната на лакът"

Цена: около 1 милион щатски долара

Скъпите картини рядко стават случаен улов: по правило, за тях се води дълго и целенасочено следене. Изключение е картина на Огюст Реноар, която попада при крадец просто по стечение на обстоятелствата. На 8 септември 2011-а въоръжен мъж нахлува в богаташка къща на запад от Хюстън, Тексас, и заплашвайки с пистолет, иска собственикът да сложи на масата парите и бижута си. Изплашен, домакинът намерил сили само да посочи към картината на стената и го назове приблизителната ѝ стойност. Възхитен от неочаквано щастие, крадецът грабнал "Мадлен" и изчезнал в мрака. След това късметът му се обърнал: полицията смята, че случаен крадец не може да продаде на черно толкова скъпо произведение на изкуството и сега единственото, което му остава, е да я сложи в стаята си и да ѝ се наслаждава.

7.Цигулката „Давидов-Морини“ на Страдивари

Цена: около 3 млн. долара

Една от най-циничните кражби на произведения на изкуството бе извършена през 1995 г., когато от нюйоркския апартамент на известната австрийската цигуларка Ерика Морини изчезна инструмент, направен от самия Антонио Страдивари. Жената, която по това време преминаваше 90 години, по това време бе в болница в тежко състояние. След известно обсъждане, приятели и роднини на Морини решиха да не ѝ съобщават тъжната новина, защото се опасяваха, че сърцето на старата жена просто няма да издържи такава загуба: тя получила цигулката от баща си преди повече от половин век. Морини почина няколко дни по-късно- в блажено неведение. Тъй като следи от взлом в апартамента не са намерени, полицията смята, че отговорността за кражба най-вероятно е на човек от семейството на покойната възрастна жена.

6.Хенри Мур - "Полегнала фигура"

Цена: около 4.6 милиона долара

Без значение какъв е размерът на една картина, след кражбата транспортът не е проблем: изрязани от рамката, навити на руло, те могат да се занесат навсякъде, където пожелаете. Със скулптурите ситуацията е много по-сложно, но майстори има и тук: през 2005 г. във Великобритания трима откраднаха статуя с размери три и половина метра дължина и по два височина и ширина. "Полегнала фигура" е създадена от модерниста Хенри Мур и била поставена на територията на имение в графство Хартфордшър. Скулптурата за минути била вдигната от камион с лебедка , точно под носа на камерите за видеонаблюдение. След няколко години на безплодно търсене на полицията стигна до заключение: похитителите най-вероятно са крадци на метали. Предполага се, че те са претопили "Полегнала фигура", без да подозират, че имат съкровище за милиони в ръцете си.

Вижте още:Изкуството да застраховаш изкуство


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ех
# 0
08:04 | 12 April 2013
На Винсент Ван Гог - "Макове" ми хареса най-много. И все пак не мога да си го обясня това, колкото и пари да имаш е няма да дам за такива работи.. Или дето се казва " всеки луд с номера си".
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg