Щатското издание Conde Nast е класирало най-скъпите ресторанти в света - от заведения под водата, сервиращи хайвер от редки рифови риби, до ресторанти в Япония, където менюто за дегустация струва по 600 долара на човек.

Вкусовите рецептори и чековите книжки на клиентите на тези ресторанти определено няма да ги забравят. Ето ги и тях:

Sublimotion, Ибиса, Испания

Пригответе се да вдигнете челюстта си от пода. В ресторанта с 12 места в най-новия хотел Hard Rock Hotel, който ще бъде открит на 18 май, вечерятата с 20-степенно меню ще струва невероятните 2 078 долара (1 506 евро).

Готвачът Пако Ронсеро все още не е обявил менюто си, но се говори, че то ще смесва храната с изкуството и технологиите.

Alain Ducasse в хотел Дорчестър, Лондон

Ресторантът, предлагащ съвременна френска кухня, в момента се ръководи от готвач Джослин Херланд, а цените са доста солени благодарение на трите звезди на заведението от Michelin.

Седемстепенното сезонно меню за дегустация, което в момента включва гъши дроб с паста и гъби, струва около 301 долара (180 паунда) на човек за вечеря и това са по-ниските цени, без виното към него.

Подведен ресторант Ithaa, Малдивите

Това заведение се намира на близо 5 метра под морското равнище в Индийския океан. Невероятната гледка не е единственото впечатляващо нещо.

Шестстепенното меню (на цена от около 320 долара) предлага ястия като карпачо от малдивски омари и хайвер от рифова риба до говежди стек от Black Angus.

Вижте още: Най-скъпите и най-добри пържоли

Restaurant le Meurice, Париж

Това е поредният ресторант на Ален Дюкас. Той е вдъхновен от Версайския дворец и излъчва разкош - от античните огледала и кристалните полилей до пестстепенното меню.

За 524 долара (380 евро) можете да дегустирате три специалитета плюс селекция от сирена и десерти.

Maison Pic, Валенс, Франция

Шеф Ан-Софи Пиц е една от шестте жени в света, които ръководят кухня с три звезди от Michelin, а нейното деветстепенно меню на цена от 442 долара (320 евро) доказва защо.

Masa, Ню Йорк

Два допълващи се принципа господстват в едноименния ресторант на шеф Маса Такаяма — простота и съществения вкус на всяка съставка.

Ястията в струващото 450 долара меню за дегустация не са най-добрите от презентационна гледна точка, но това е част от тяхната привлекателност, особено когато става въпрос за екзотична морска храна.

Вижте още: 13 неща, които не трябва да си поръчвате в ресторантите

Per Se, Ню Йорк

Въпреки цената от 310 долара на човек, в този храм на висшата кухня трудно се правят резервации.

Въпреки това си заслужава да се опита запазената марка “стриди и перли,” на Томас Келер, последвана от поредица от осем безупречни ястия, в които нито една съставка не се повтаря.

Aragawa, Токио

Месото от селектираната порода Wagyu и по-конкретно от разновидността Sanda, привлича почитателите на месните деликатеси от цял свят.

Цената може да варира от 284 долара (28 870 йени) до 341 долара (34 650 йени), ако се поръчва от фискираното меню.

Kitcho, Киото, Япония

Ако искате да опитате най-скъпото ястие в тази класация, това означава да платите над около 600 долара (61 098 йени), за да се отдадете на японската кухня кайсеки.

Трето поколение готвач Кунио Токуока предлага елегантна поредица от плата, включващи сезонни, местни съставки като хамо (японска морска змиорка) и аю (сладка риба).