Най-стиснатият човек на света

21875

Той запазва инвестиционната си компания по време на рецесията. Кара кола от 1992 г. и си носи обяд от вкъщи. Мокетът в офиса му е залепен с тиксо. Един от служителите му го нарича 'най-стиснатият човек на света.', пише Лос Анджелис Таймс.

Едуард Уедбуш създава най-голямата брокерска къща в Лос Анджелис и името му грее на един от най-известните небостъргачи в града. Състоянието му се оценява на десетки милиони долара.

Покривът на къщата му обаче тече от години, но той така и не го поправя. Падащите плочи на покрива са покрити със син и черен насмолен брезент. Грозно омотаният покрив е трън в очите на съседите му от години в квартал, където къщите са добре поддържани.


Съседите на Уедбуш казват, че са писали оплаквания, споделяли са помежду си цени за оферти за поправка и дори са намирали купувачи за къщата, но без резултат. От време на време 78-годишният Уедбуш се качва по халат и чехли на покрива, за да пренарежда платната, според съседите му.

Кой в крайна сметка е истинският Уедбуш? Успешният финансист или човекът с халата и течащия покрив? Вероятно и двете.

Неговата инвестиционна компания Wedbush Inc., управлява активи за над 15 млрд. долара, има 1 000 служители и се оценява на 300 млн. долара. Делът на Уедбуш в компанията струва над 150 млн. долара.

Може би отговорите се крият в детството му по време на Голямата депресия, но за Уедбуш контролът на разходите не е само празна фраза. Това е водещ принцип, може би дори начин на живот.

Уедбуш отказва да издаде фирмени кредитни карти на служителите си. Той лично разписва чековете за възстановяване на разходи, за да напомня на подчинените си, че следи за всеки цент изразходен по време на командировки или срещи с клиенти. Той носи обяда си от вкъщи и кара Линкълн от 1992 г.

Един от членовете на борда на директорите на Wedbush Inc. си спомня, че е виждал как Уедбуш събира кламери след среща на ръководното тяло.

Контролирането на разходите вероятно е по-забавно за Уедбуш от всяко друго нещо.

Това обаче не никак забавно за хората, които работят за него. "Той наистина е най-стиснатият човек на света," казва един от служителите му, пожелал анонимност.

Уедбуш смята, че неговата бдителност е една от причините непубличната му компания да оцелее по време на световната финансова криза, докато по-големи конкуренти като Bear Stearns & Co. и Lehman Bros. фалираха.

Докато другите компании вземат огромни заеми, за да правят рискови инвестиции, Wedbush Inc. се придържа към основната си дейност, която е брокерски услуги и инвестиционно банкиране. Компанията няма задължения, което е почти нечувано в индустрия известна с безразсъдните си харчове. Wedbush Inc също така отчита рекордна печалба през 2009 г.

Небостъргачът, в който се намира централата на компанията, отвън изглежда безупречно. Вътре обаче по мокетите има петна от кафе и от мръсни обувки, оставени през годините. На места мокетите дори са толкова протрити, че токчетата на жените пропадат в дупките. Опасността е премахната, но не с подмяна на мокета а със залепване с тиксо, което напомня за течащия покрив на Уедбуш.

В контраст с облицованите с махагон стени и кожените дивани в офисите на елита на Уолстройт, личният офис на Уедбуш е малък и обзаведен по спартански.

"Това е офис за работа," казва Уедбуш. "Какво бих могъл да правя тук с невероятно добре изглеждащ диван?"

В съседното до офиса помещение Уедбуш има малък хладилник, където съхранява ястията, които съпругата му Джийн готви за него вкъщи.

Компанията спестява по около 500 долара на месец като отменя месечния обяд с пица за служители по време на разгара на финансовата криза в края на 2008 г., въпреки че се справя добре. Уедбуш казва, че пицата е била отменена като символичен жест и сега обядът отново е възстановен.

Уедбуш, който все още има 80-часови работни седмици и не е вземал отпуск от три години, твърди че знае границите на ограничаването на разходите.

Той казва, че дава по над 500 000 долара годишно за благотворителност и се отнася коректно със служителите си. Като пример Уедбуш посочва, че служителите му са получили общо 135 000 долара за неизползвани болнични за миналата година. В много компании работодателите не плащат за неизползвани болнични.

Неговата пестеливост също така означава и по-голяма сигурност на работното място, според Уедбуш.

"Ако бях много обичан заради това, че съм сложил нов мокет или заради пиците, а компанията беше на ръба на фалита, служителите щяха да искат да ме застрелят на разсъмване, защото щяха да си искат обратно работата," казва Уедбуш.

В момента основното жилище на Уедбуш е различно от къщата с течащия покрив, но въпреки това, той прекарва по няколко вечери седмично в нея.

Общината завежда дело срещу Уедбуш през септември, принуждавайки го да ремонтира покрива на къщата си.

Той обаче казва, че е започнал ремонта, но спрял, защото в къщата има плесен заради проблеми с дренажа на хълма, на който се намира.

"Трябваше да живея в тази къща и вероятно съм получил различни инфекции от плесента," казва Уедбуш. "Съпругата ми дори не иска да влезе вътре", казва Уедбуш.

Той твърди, че вероятно ще събори къщата и ще търси да закупи друга в близост до нея.

"Срамно е", казва Уедбуш. "Много е трудно за мен. Човек с моите бизнес отговорности да се намира в такава ситуация..."

Още новини от нашата Фейсбук страница

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

...
# 0
03:02 | 17 February 2013
Браво! Ако всички богаташи бяха като него, нито криза щеше да има нито бедност в този свят!
Bobi
# 1
00:10 | 5 October 2011
Може би няма да е лошо да спрете да преписвате чужди статии без дори да ги посочвате като главен източник...
Rich
# 2
14:02 | 19 February 2011
Да ти се не видело и у стиснатия оплувник. Тия пари у гроба ли ще ги носи??? Никой не казва да си купи къща за 40 милиона и Бентлита и Бугатита, но като си милионер изглеждай така. Парите са за да се ХАРЧАТ!!!!!!!
Евалата
# 3
13:11 | 22 November 2010
урок по бизнес, за всички безотговорни дришлъовци.
simpatqga
# 4
17:11 | 19 November 2010
Taka se stava bogat ;-)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg