Най-трудолюбивите нации

4737
Най-трудолюбивите нации

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) наскоро оповести данни за труда в различните държави, като взе предвид по колко часа работят гражданите там, плюс доброволен, неплатен труд, както и колко време могат да отделят за забавления.

В изследването са включени и някои държави, които не са членки на ОИСР, като Китай, Бразилия, Индия и Южна Африка, защото те са прекалено големи, за да бъдат игнорирани в подобно проучване.

Според резултатите, най-трудолюбивите нации са:


10. Словения

Работи се средно по: 8.15 ч.

Словения е държавата с най-ниска разлика между богати и бедни в ОИСР. Страната обаче е в челната част на класацията за корупцията и на дъното в класацията за доверие в институциите.

9. САЩ

Работи се средно по: 8.16 ч.

САЩ имат втория най-висок среден доход на домакинство в ОИСР - 31 000 долара, като по това отстъпват само на Люксембург. Те обаче са сред държавите с най-голяма разлика между богати и бедни, както и в класацията за бедност (17.3% в сравнение със средно 11.1% за ОИСР).

Въпреки че страната е на едно от на-високите места по бюджет за здравеопазване (16% от БВП, спрямо средно 9% за ОИСР) средната продължителност на живота е 77.9 години, което е по-ниско от средното за ОИСР (79.3 г.).

8. Нова Зеландия

Работи се средно по: 8.18 часа

Нова Зеландия е на едно от първите места по раждаемост (средно 2.14 деца на деца) и се очаква да няма проблеми със застаряването.

7. Китай

Работи се средно по: 8.24 ч.

Китай е в класацията, въпреки че не е членка на ОИСР.

Китай има едно от най-ниските нива на раждаемост в света, заедно с Франция и Великобритания (12.29 раждания на 1000 души население). Средната раждаемост е 1.49 деца на жена.

6. Австрия

Работи се средно по: 8.29 ч.

Австрия има едно от най-ниските нива на безработица - 4.8% ( при средно 8.1% за ОИСР).

5. Естония

Работи се средно по: 8.36 ч.

ОИСР включва в доклада си и неплатена работа (която може да е земеделска, домакинска и др.), по която естонците са на едно от първите места в класацията (заедно с Турция, Мексико и Австралия).

Естония обаче има третата най-висока безработица в организацията - 14.1%, при средно 8.1% за ОИСР.

4. Канада

Работи се средно по: 8.37 ч.

Канадците са на второ място по „удовлетвореност и положителни емоции от работата." 20% от активното население е родено извън страната.

3. Португалия

Работи се средно по: 8.48 ч.

Португалците се заминават с домакинска работа по средно 110 мин. на ден. Много хора си мислят, че те водят лежерен средиземноморски живот, но класацията показва, че това не е така.

2. Япония

Работи се средно по: 9 ч.

Безработицата е 5.3%, доста под редното за ОИСР, а японците са прочути с това, че се надпреварват кой ще остане повече време след работа, надявайки се на повишение.

1. Мексико

Работи се средно по: 9.54 ч.

Въпреки че работят по близо 10 ч на ден, мексиканците имат една от най-големите разлики между богати и бедни, както и висок процент на бедно население.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

nie
# 0
03:11 | 6 November 2013
da ne zabravim za nas gurbet4iite koito pove4eto rabotim po 12 4asa na den,tva e samo v legalnite sektori a v siviq sektor kak sa ne6tata....
Aymen
# 1
10:02 | 26 February 2012
A million thanks for posting this infromation.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg