Най-важните събития в интернет за десетилетието

1847
Най-важните събития в интернет за десетилетието

Стартирането на Wikipedia, появата на iPhone и избирането на Барак Обама за президент на САЩ са сред 10-те най-влиятелни моменти в интернет през последното десетилетие, според годишните награди Webby, информира Reuters.

Другите най-значими събития, подбрани от базираната в Ню Йорк Международната академия за цифрово изкуство и наука, която връчва годишните награди Webby от 1996 г. насам, са изборите в Иран през 2009 г., когато протестите показаха силата на Twitter и други социални мрежи при моделирането на демокрацията.

"Интернет е темата на десетилетието, защото това е катализаторът на промяната не само във всеки аспект на всекидневния живот, но и във всичко от търговията и комуникациите до политиката и поп културата," според Дейвид-Майкъл Дейвис, изпълнителен директор на наградите Webby.

Ето и кои са десетте най-важни интернет моменти за десетилетието:

- Сайтът за безплатни обяви Craigslist излиза извън пределите на Сан Франциско през 2000, повлиявайки издателите на вестници навсякъде.

- Google AdWords стартира през 2000, позволявайки на рекламодателите да таргетират клиентите си с лазерна точност.

- Wikipedia, свободната енциклопедия, стартира през 2001, а днес има повече от 14 млн. статии на 271 различни езика.

- Сайтът за обмяна на музика Napster е спрян през 2001 г., което слага началото на споделянето на файлове.

- Първичното публично предлагане на Google през 2004 г. извежда търсачката до нови висини.

- Революцията на онлайн видеото през 2006 води до бум в създаването на домашни и професионални видеа в интернет и помага за промяната на всичко от поп-културата до политиката.

- Facebook вече може да се ползва не само от студенти, а Twitter стартира през 2006 г.

- iPhone дебютира през 2007 г. а смартфоните се превръщат от луксозен артикул в необходимост, притежавайки приложение за почти всеки аспект на модерния живото

- Предизборната кампания за президентските избори в САЩ през 2008 г., в която интернет променя всеки аспект от начина, по който кампаниите се провеждат.

- Протестите около изборите в Иран през 2009 г., когато Twitter доказва своята важност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg