Най-великите измамници в историята

37234
Най-великите измамници в историята

От човекът, който успя да продаде Айфеловата кула, до фалшивия Рокфелер на Холивуд - те се представят за лекари, самолетни пилоти, богати наследници и всички им вярват. Вижте най-големите измамници в историята, на които са посветени филми, книги и множество разкази:

Виктор Лустиг - мъжът, който продаде Айфеловата кула

 


Виктор Лустиг е един от най-изпечените лъжци в историята. Известен е като човекът, който продаде Айфеловата кула. Роден е през 1890 г. в Бохемия, Чехословакия. Говори няколко езика. Още като младеж той започва с измами по пасажерските кораби, като кръстосва между Париж и Ню Йорк. Първата му схема е за печатане на пари. Той показвал на „клиентите" си малка кутия, за която твърдял, че може да напечата банкнота от 100 долара за шест часа. Клиентите купували машината за огромни суми, от порядъка на 30 000 долара. В следващите 12 часа машината щяла да „произведе" две банкноти от по 100 долара. След това обаче, започва да пуска само хартия. Причината - Лустиг я зарежда с 2 банкноти и има 12 часа да офейка. Докато клиентите разберат каква е работата, той вече е далеч.

Върхът в кариерата му на измамник била аферата от 1925 г. Лустиг прочел статия във вестника за това колко скъпа е поддръжката на Айфеловата кула и веднага измислил хитър план. Изпратил покани до шест търговци на метал от името на представител на правителството. Казал им, че кулата е прекалено скъпа за поддръжка и правителството е решило да я продаде. През 1925 г. това не е звучало толкова абсурдно, колкото днес, защото не е било ясно дали Айфеловата кула ще бъде в Париж за постоянно. Лустиг завел шестимата кандидати да „инспектират" кулата с лимузина. По време на срещата той искал да установи кой от тях е най-доверчив. След огледа, търговците трябвало да напишат напишат офертите си и да ги дадат на Лустиг. Той обаче вече бил решил, коя ще е жертвата. В крайна сметка Лустиг заминал за Виена с куфар, пълен с пари, а измаменият търговец не подал официално оплакване в полицията от срам.

След няколко месеца, Лустиг се върнал в Париж и отново поканил за среща 6 търговци на метал. Този път бил разкрит преди да финализира сделката си, но успял да избяга от полицията.

По-късно Лустиг убедил Ал Капоне да инвестира 40 000 долара в сделка с акции на фондовия пазар. Чехът държал парите 2 месеца в банков трезор, после ги върнал на гангстера и казал, че сделката е пропаднала. Ал Капоне се възхитил на честността на Лустиг и му дал 5 000 долара за награда. Това, всъщност била и целта на Лустиг.

През 1935 измамникът е арестуван в САЩ. Изпратен е в затвора Алкатраз, където умира от пневмония през 1947 г.

Франк Абаняле - „Хвани ме, ако можеш"

 

Филмът „Хвани ме, ако можеш" с Леонардо Дикаприо е вдъхновен от измамника Франк Абаняли, който успял да открадне общо 2.5 млн. долара в 26 държави по света.

Роден е през 1948 г. и първите му измами били фалшифициране на чекове. В продължение на 2 години Абаняли успешно се представял за пилот на PanAm, благодарение на което пътувал безплатно по света, като се появявал в последния момент на летището и се качвал на редовни полети.

След пилотската си кариера, той се представял за лекар в продължение на 11 години. След това фалшифицирал диплома от Харвард и станал адвокат, като дори си намерил работа в Луизиана.

Всичко приключва през 1969, когато стюардеса на Air France го разпознава по снимка, разпространена от полицията. Френските власти го арестуват а 12 държави искат екстрадицията му. Излежава 6 месеца във френски затвор, след което е екстрадиран в Швеция. Прекарва шест месеца в Швеция, но след като се оказва, че международният му паспорт е фалшив е върнат в САЩ, където е осъден на 12 години затвор за измами.

В момента Абаняли работи за ФБР.

Кристофър Роканкур - Френският Рокфелер

 

Кристофър Роканкур се представял за потомец на Рокфелер. Първият му удар бил в Париж. Той подправил нотариален акт на скъп имот, който естествено, не притежавал и го продал за 1.4 млн. долара.

След това заминал за САЩ, където се представял за филмов продуцент, бивш боксьор и бизнесмен.

Сприятелил се с много знаменитости, От време на време пускал някой лаф от сорта на „майка ми София Лорен", „чичо ми Оскар де ла Рента" и т.н. А хората му вярвали.

Живял известно време в дома на Мики Рурк, убедил Жан Клод Ван Дам да продуцира следващия му филм, оженил се за модел на Playboy.

Известен е с това, че винаги се появява под ръка с красива дама (на снимката е с Наоми Кембъл). Освен, че бил женен за модела Пиа Рейс (с която имат син Зевс), успял да живее и шест месеца с друга манекенка, която не е подозирала, че той е семеен. През 2002 е арестуван и обвинен за множество измами. Глобен е с 9 млн. долара и е осъден на пет месеца затвор.

Самият той се хвали, че измамите му възлизат на общо 40 млн. долара, но тази информация не може да бъде потвърдена.

Грегър Макгрегър - убеждава инвеститори да влагат пари в измислена държава.

 

Макгрегър е шотландски войник, участвал в колонизацията на Южна Америка. През 1829 г. той се връща в Шотландия и се представя като човек с връзки в южноамериканската островна държава Пояис (измислена от него).

Той не само убедил страшно много влиятелни хора да вложат парите си в държавата, ами и създал цял географски гид за Пояис, в който описвал забележителностите й огромните залежи от природни богатства. 250 от първите му инвеститори отплавали с кораб за островната държава. Необезпокоен от това, че ги изпраща на почти сигурна смърт, Макгрегър започнал да сформира втора група от богати инвеститори, този път от Франция. Междувременно, изготвил конституция на държавата и се самопровъзгласил за неин върховен глава. Дори и след излежаване на присъдата си за тези измами, Макгрегър прекарал остатъка от живота си като продавал несъществуваща земя и имоти на европейски благородници.

Каси Чадуик - „незаконната дъщеря" на Андрю Карнеги

 

Каси Чадуик, чието истинско име е Елизабет Бигли, мамела банки в Клийвланд, като се представяла за незаконна дъщеря на Андрю Карнеги. На 22-годишна възраст тя била арестувана за фалшификация на документи, но била освободена като душевноболна.

Първият й съпруг я изхвърля 11 дни след сватбата им, защото разбира за миналото й. След това тя се жени за лекар, на име Чадуик.

През 1897 започва най-голямата си измама. Тя фалшифицира документ, в който Карнеги й обещава 2 млн. долара и я нарича своя незаконна дъщеря. Информацията за този документ достига до финансовите среди в Охайо и банките започват да й предлагат услугите си. В следващите 8 години тя вземала заеми, като дъщеря на Карнеги, които достигнали на стойност между 10 и 20 млн. долара.

В крайна сметка всичко това стигнало до ушите на Карнеги, който заявил, че не я познава. Тогава Каси Чадуик е арестувана, а делото се превърнало в истински цирк. Чадуик е починала в затвора.

Фердинанд Дамара - представя се за хирург и дори извършва операции

 

Демара е известен като „Майсторът на фалшивата самоличност". Преструвал се е на монах, хирург, надзирател в затвор и др. Роден е през 1921. През 1941 влиза в американската армия. Първата самоличност, която открадва е на друг войник - Антъни Игнолия. Дамара инсценира самоубийството му и започва да се представя като Робърт Линтон Френч - психолог. Заловен е и е осъден на 18 месеца затвор.

След като излиза от затвора, той започва една поредица, в която се представя с фалшиви имена на образовани хора - бил е инженер, заместник шериф, експерт по грижи за деца, два пъти се е представял за монах от различни ордени, редактор, медицински изследовател. Целта му не е била да се облагодетелства финансово, правел го е по-скоро за престиж.

Най-известното му превъплъщение е като хирург на борда на военен кораб по време на Войната в Корея. Представяйки се за доктор Джоузеф Кир, Демара извършил няколко успешни операции и успял да овладее няколко тежки инфекции, използвайки ударно количество пеницилин. Измамата била разкрита когато майката на истинския д-р Кир чула за военната кариера на сина си и се обадила в полицията.

Филмът „The Great Impostor" с Тони Къртис e вдъхновен от Демара.

Дейвид Хамптън - Шест степени на разделение

 

Филмът „Шест степени на разделение" разказва историята на Дейвид Хемптън. В неговата персона се превъплъщава Уил Смит.

Хемптън се представя за син на Сидни Поатие. Първоначално единствената му облага са безплатни вечери в ресторанти. Постепенно обаче, той влиза в хайлайфа и успява да убеди богати и известни хора да му дават пари, като дори те го канят да живее известно време с тях в именията им. Сред измамените са Мелани Грифит, Келвин Клайн и др. В някои случаи той се представял за приятел на техните деца, твърдял, че е изпуснал самолета си, а багажът му вече бил натоварен и така нататък.

Арестуван е през 1983. Умира от СПИН през 2003.

Мери Бейкър - принцесата от измисления остров

 

През 1817 година един английски обущар намерил момиче, облечено в странни екзотични дрехи и говорещо непознат език да се лута из улиците. Хората водели различни чужденци при нея, за да разберат от къде е. Най-накрая един португалец разбрал какво говори момичето - тя била принцеса Карабу от остров Джавасу в Индийския океан. Била отвлечена от пирати, но скочила от кораба до бреговете на Англия и плувала до брега. През следващите десет седмици тя била любимка на местните богаташи. Принцесата стреляла с лък, владеела фехтовката, плувала гола и се молела на непознат Бог. Ушили й дрехи, а неин портрет се появил в местния вестник.

В крайна сметка, истината се появила на бял свят. Принцесата се казвала Мери Бейкър и била дъщеря на обущар от Денвър. Работила като прислужница на различни места. Решила да си подобри живота и измислила тази история. Езикът й се състоял от измислени думи, плюс малко цигански.

След като била разобличена в Англия, Мери „приложила" същата схема във Франция, Испания и САЩ.

По нейната история през 1994 г. излиза филмът „Принцеса Карабу".

Чарлз Понзи - бащата на пирамидите

 

Чарлз Понзи измисля Понзи схемата, която в България наричаме пирамида. Той взема пари от инвеститори, като изплаща печалби на първите с парите на следващите. Арестуван е през 1920 г. - по това време е правил по 250 000 долара на ден. Лежи в различни затвори, първо в Италия, после в Бразилия. Последните години от живота си прекарва в бедност. Умира през 1948 г. в болница за бедни в Рио Де Жанейро. Повече за Пнзи и други известни създатели на пирамиди, можете да прочетете линковете под статията.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Robert
# 0
15:06 | 18 June 2012
Thank God! Someone with brains spekas!
ULIAN DIMITROV
# 1
22:07 | 5 July 2010
SLED KATO IMASH KOMBINATIVEN UM I DRUGITE TI SE VRAZVAT KAKVO PAK LOSHO NIAMA
_1912_
# 2
21:02 | 11 February 2010
И ние сме дали нещо на света... "Юлиян Цолов се призна за виновен във финансови измами на стойност над 1 млрд. долара" http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2009072900040001501
измами
# 3
16:02 | 9 February 2010
На тези всичките им е провървяло :)
моше-ник
# 4
09:02 | 9 February 2010
А нещо за г-н Бърнард(Барух) Мадоф,завлякъл в продължение на 20 години над 50 милиарда(50 000 000 000) долара?Опс,извинявам се,то евреи мошенници няма,това е измислица и инсинуация
Илко
# 5
21:02 | 8 February 2010
Няма да стигне сървъра на сайта, то много писане ще има.
opa
# 6
17:02 | 8 February 2010
направете и за бг такава класация :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg