Най-влиятелните дами в световния бизнес

2213
Най-влиятелните дами в световния бизнес

Списание Fortune представи годишната си класация на най-влиятелните жени в световния бизнес. За четвърти път на първо място е изпълнителният директор на PepsiCo Индра Нои (на снимката). Ето как изглежда Топ 10:

1. Индра Нои

Председател и CEO на PepsiCo


Позиция за 2008: 1

Възраст: 53 г.

Г-жа Нои е на първо място в класацията за четвърти път. През 2008 тя осигури на компанията си печалба върху 43 млрд. долара приходи. През август тя сключи сделка за придобиване на двете най-големи компании, бутилиращи Pepsi, което можа да спести на компанията около 300 млн. разходи на година.

Слабост: Потребителите не харесаха ребрандирането на Gatorade и Tropicana.

2. Ирен Розенфелд

Председател и CEO на Kraft Foods

Позиция през 2008 : 2

Възраст : 56 г.

Розенфелд заложи на масирана рекламна кампания, за да поддържа продажбите. Приходите за 2008 се повишават с 15%. В свободното си време Розенфелд обича да свири на пиано и да кара ролери.

3. Пат Уорц

Председател и CEO на Archer Daniels Midland

През 2008: 3

Възраст: 56 г.

Акциите поскъпнаха с 15% през последните 12 месеца. Преди да се присъедини към ADM, Уорц работи тридесет години в петролната индустрия. Освен това е и член на борда на директорите на Procter & Gamble.

4. Ангела Брейли

Председател и CEO на Wellpoint

Позиция през 2008: 5

Възраст: 49 г.

Първата работа на момичето от Тексас е сервитьорка. Днес тя ръководи застрахователен бизнес за 61 млрд. долара и 34 милиона застраховани лица - никой конкурент няма такъв брой клиенти. Акциите на Wellpoint са поскъпнали със 71% през март.

5. Андреа Юнг

Председател и CEO на Avon Products

Позиция през 2008: 6

Възраст: 51 г.

Тя дава възможност на милиони жени по света да работят за себе си. Дистрибуторите на Avon само в САЩ са 200 000. Юнг е и в Борда на директорите на GE и Apple.

6. Опра Уинфри

Председател на Harpo

Позиция през 2008: 8

Възраст: 55 г.

Когато Опра участва в някакъв бизнес, американците казват, че това е „Докосването на Мидас на Опра" - също както в гръцкият мит, всичко, до което тя се докосне се превръща в злато. В момента Уинфри се готви да пусне свой кабелен канал, който ще гледат около 70 милиона зрители. Въпреки това, рейтингът на предаването й пада с 31% от 2004 насам.

7. Елън Кулмън

CEO на DuPont

Позиция през 2008: 15

Възраст: 53 г.

Кулъм започва най-обикновена работа като офис служител в DuDpoint. Днес, 21 години по-късно, тя седи в стола на CEO. В момента е в процес на преструктуриране на ръководството, стреми се да съкрати разходите с 1 милиард тази година.

8. Карол Братс

CEO на Yahoo

Позиция през 2008: отсъства в класацията

Възраст: 61 г.

Тя е на позицията от 6 месеца. Преди това бе шеф на Autodesk.

9. Урсула Бърнс

CEO на Xerox

Позиция през 2008 : 10

Възраст: 51 г.

През юли Бърнс стана първата чернокожа жена CEO в класацията Fortune 500. Тя е изправена пред трудната задача да съживи компания, която бе на ръба на банкрута през 2001. В същото време печалбите и цената на акциите вървят назад.

10. Бренда Барнс

Председател и CEO на Sara Lee

Позиция през 2008: 9

Възраст: 55 г.

Тя пое управлението през 2005 и закри бизнеси, които носеха 40% от приходите на компанията. Въпреки това акциите поскъпват и акционерите са доволни.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg