Най-впечатляващите кратери на повърхността на Земята

17660
Най-впечатляващите кратери на повърхността на Земята

Смята се, че повърхността на планетата Земя е поразявана от около 500 метеорита на година. Само около 5 или 6 от тях обаче са достатъчно големи, за да бъдат открити с радарни инструменти или техни фрагменти да бъдат възстановени.

Големите сблъсъци, които оставят видими кратери, са изключително редки събития, които се случват в интервали от хиляди години. Например, каменист астероид с размери 100 м в диаметър удря Земята средно на всеки 5200 години.

Такъв сблъсък би създал кратер с размери 1.2 км в диаметър и би освободил енергия, еквивалентна на 3.8 мега-тона TNT, или около хиляда пъти по-мощен от комбинираната енергия на двете експлозии в Хирошима и Нагасаки.

По-големите сблъсъци с участието на астероиди с размери 1 км в диаметър са още по-редки (на всеки 500 000 години), а сблъсъци с обекти с диаметър над 5 км се наблюдават веднъж на всеки 20 милиона години.

Последният известен сблъсък с обект, който е с размери 10 км, убива динозаврите на Земята, а учените смятат, че това се е случило преди 66 милиона години.

Към днешна дата има 188 потвърдени кратера на Земята, но повечето са почти неузнаваеми. Само шепа от тях са избегнали ерозията и изветряването и са запазили формата си.

Вижте 16 от най-въздействащите кратери, които могат да се видят върху повърхността на Земята:

Баринджър, Аризона, САЩ

Кратерът Бариджър се намира в пустинята близо до Уинслоу в северната част на Аризона, САЩ.

Това не само е един от най-красивите и най-добре запазени кратери на Земята, но и неговото откритие е повратна точка в геоложките науки.

Преди Даниел Баринджър убедително да докаже, че кратерът е създаден от сблъсък с метеор, а не от вулканична дейност, геолозите не вярват метеоритите да са играли някаква роля в наземната геология.

Дори кратерите на Луната са приписвани на действието на вулкани. От откриването на Баринджър множество кратери са идентифицирани по целия свят.

Вече е широко прието, че метеорите са значително по-важни за геологията и биологичната история на Земята - от произхода на водата, през изчезването на динозаврите до произхода на самия живот.

Баринджър е около 1200 метра в диаметър, със 170 метра дълбочина и е заобиколен от стена, която се издига на 45 метра над околните равнини. Той е създаден преди 50000 години.

Кратерът на пингвините, Квебек, Канада

Кратерът на пингвините се намира в Квебек, Канада. Той е с диаметър от 3.44 км и вероятно се е образувал от удар преди около 1.4 милиона години.

Ръбът му се издига на 160 метра над околностите, като кратерът е дълбок 400 метра. Вода с дълбочина 267 метра го изпълва, образувайки едно от най-дълбоките езера в Северна Америка.

Езерото се слави и с една от най-чистите води в света, като има голяма видимост - 35 метра.

Уолф Крийк, Австралия

Този добре запазен кратер, образуван при падане на метеорит върху повърхността на Земята, се намира в Голямата пясъчна пустиня в Западна Австралия, на 150 км южно от град Холс Крийк.

Той е около 880 метра в диаметър, като е предимно равнинен, а в центъра му земята се издига леко.

В него растат изненадващо големи дървета, които привличат влагата от водните запаси на кратера, които остават след летните дъждове.

Смята се, че се е образувал преди 300 000 години.

Вижте още: Този град е различен от всички останали градове на планетата

Амгуид, Алжир

Намира се в отдалечен и недостъпен район в Югозападен Алжир. Кратерът е около 500 метра в диаметър и с 65 метра дълбочина, но той е частично запълнен с пясък, така че вероятно е много по-дълбок.

В централната си част той е плосък и покрит с еолийска тиня. Тези наноси пречупват светлината, в резултат на което се появява бяло петно, когато кратерът се гледа от Космоса.

Смята се, че се е образувал преди по-малко от 100 000 години, но е по-стар от 10 000 години.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg