ПЕТА започна нова кампания, целяща спиране на сервирането в ресторантите на морски храни, като риба и октоподи, пише Daily Mail.

Ресторантите в западните държави все повече предлагат на гостите си живи животни за вечеря, но организацията, която защитава правата на животните, изтъква, че те изпитват болка толкова силно, колкото и бозайниците.

Шокиращо е да наблюдавате разчленяването на жив октопод в кухнята на ресторант, но това не е единственото ужасяващо ястие, сервирано в името на гастрономията, както ще разберете от списъка с жестоки вечери по-надолу.

Жив октопод

Ресторанти в Калифорния и Ню Йорк си навлякоха остри критики в последно време от активисти, защитаващи правата на животните заради сервирането на октопод за вечеря, докато той все още е жив и мърда. Видео, заснето от членове на ПЕТА в един от ресторантите, показва как майстор-готвач нарязва жив октопод на парчета.

В много случаи готвачът отрязва няколко пипала на октопода и след това го оставя да агонизира от болка, докато друг клиент си поръча ястие с пипала и тогава готвачът отстранява още няколко.

ПЕТА пусна петиция по-рано този месец, в която призовава законодателите да забранят на ресторантите да сервират живи морски животни. Тя беше придружена от видео на октопод, агонизиращ от болка, докато готвач в суши ресторан в Лос Анджелис отрязва пипалата му.

Организацията твърди, че октоподите, които са смятани за едни от най-интелигентните безгръбначни животни, усещат болка по същия начин като бозайниците. В десетина ресторанти в Калифорния и Ню Йорк дори се предлагат живи октоподи, отбелязва ПЕТА. Тя дава за пример ястието санакджи, което се приготвя от движещи се пипала на октопод.

Жива жаба

Рибата и морските дарове не са единствените животни, които се използват за суши в Япония, жабите също са част от съставките на ястията сашими. Те се отглеждат на специални места, след което се доставят живи на кухните в ресторантите, където са държани живи, докато клиент си поръча ястие.

След това готвачът промушва с нож животното, обезглавява го и го одира, докато е още живо, за да го сервира със соев сос и резен лимон. Но видео, заснето преди няколко години от готвач, приготвящ ястието в ресторант в Токио, показа как животното опитва да излезе от чинията, след като е разчленено.

Макар че жабата умира мигновено от ножа на готвача, тя продължава да движи краката си и да мига срещу камерата. Ресторант Memory Lane в Токио е известен с това, че сервира необичайни ястия, като костенурка, тестиси на прасе, ликьор от змия, печен саламандър, все още туптящо сърце на жаба и сашими с все още жива жаба, показано във видеото.

Малки гризачи

В Китай има деликатес, който включва яденето на живи новородени гризачи. Клиентите използват шиш, за да прободат живия гризач и след това го потапят във вряща мазнина, преди да го изядат.

Видео показва малко известен специалитет в Гуандун, Южен Китай, за който има сведения още от 1949 г. Името му се превежда като „Три писъка“ заради звуците, които издават малките гризачи, докато биват ядени живи.

Животните надават първия писък, когато ги промушват със шиш, втория – когато ги потапят в мазнината, а третия – когато попадат в устата на клиента на заведението.

Жива скарида

Живите скариди са популярно ястие в азиатските държави, като Япония и Виетнам, но се сервират също и в западни държави, като Дания и Великобритания.

За защитниците на правата на животните няма значение дали ядете скаридата жива, потапяте я в масло или я печете на барбекю, след като сте я промушили с шиш, докато е още жива. Видео, заснето в ресторат във Виетнам, показва живи скариди, които се гърчат върху шиш, докато ги пекат.

Те са показани все още зелени и сурови в чиния в началото на видеото, след което са поставени върху барбекюто, при което тялото им започва жестоко да се гърчи.

По-късно авторът на видеото написа в интернет: „Беше малко странно да ги гледаме как се гърчат, докато ги готвим, но поне знаехме, че са пресни“. „Морските животни не са просто плуващи зеленчуци и не е редно телата им да бъдат одирани толкова често, колкото беленето на морков“, казват от ПЕТА.

Жива риба

Яденето на жива риба е смятано за деликатес в много части на Източна Азия. В някои случаи клиентите поръсват малка жива риба с оцет, точно преди да я накарат да се гърчи в стомаха им. В други случаи гостите на ресторанта седят около живr рибr, като ги избират собственоръчно и ги потапят в купа със сос. След като бъдат подправени, животните биват изваждани от купата с клечки и изяждани живи.

Друга кулинарна практика, която предизвика критиките на защитниците на правата на животните, се нарича „мъртва и жива риба“. Ястието, което е типично за тайванската кухня, се състои от запържена цяла риба, готвена с глава, увита в мокър парцал, за да продължи да диша.

След това рибата се покрива със сос и се сервира жива в чинията. Тази практика, която остава популярна в Китай, беше осъдена от много защитници на правата на животните, според която тя причинява ненужно страдание на животните.

Маймунски мозък

Маймуните са едни от най-близките до хората животни, поради което практиката за яденето им е толкова трудносмилаема. Маймуните продължават да се ядат в части от Азия, но има едно шокиращо ястие, което включва мозъка на животните.

Маймуната се донася на масата жива, след което се отрязва главата й, а клиентът изяжда мозъка. Макар че има много легенди за ястието, а някои изследователи са разбрали за него от разкази на очевидци, няма видео за практиката, освен снимка в хонконгски вестник от 1998 г.

Удавена птица

Градинската овесарка е една от най-очарователните малки птици във Франция, но също така е и една от основните съставки в едно от най-жестоките ястия в страната. Ловът на градинска овесарка е забранен във Франция от 1999 г., но все още се практикува нелегално.

Бракониерите примамват птицата чрез звука на женска, затворена в клетка. След това тя е държана в тъмни малки клетки един месец, за да наедрее до такава степен, че да не може да се движи.

След като птицата наддаде на маса до точка на пръсване, тя бива удавяна в арманяк и изпичана за осем минути. Сервира се гореща в собствената си бледожълта мазнина. Клиентите на ресторантите ядат птицата изцяло, започвайки от главата или долната част.

Те обикновено ядат птицата с глава под салфетка, за да могат да вдишат парите от арманяка и да скрият жестокия ритуал от другите гости на заведението. Според легендата клиентите използват салфетката, за да скрият лакомията си от Бог, който със сигурност не би одобрил подобна жестока традиция.

Малка риба шипок, сварявана жива

Японците имат ястие, наречено доджо тофу. За да го приготвят, те сваряват вода в тенджера и след като тя значително се сгорещи, слагат блокче студено тофу на дъното, последвано веднага от шепа живи малки риби шипок.

Идеята е рибата веднага да заплува на дъното на тенджерата и да се оваля в студеното тофу, за да се спаси от врящата вода. Но скоро горещата вода стопля и тофуто и рибата се сварява жива.

Снимки: Pixabay.com и Wikipedia.org