Някои от най-лошите сделки на всички времена

5333
Някои от най-лошите сделки на всички времена

Напоследък щатският хеджфонд мениджър Джон Полсън попада в новините заради не дотам успешното представяне на фондовете му.

В последно време Полсън беше и доста критикуван заради огромната си инвестиция в китайската компания Sino Forest, която беше обвинена във фалшифициране на счетоводните си отчети.

През миналата седмица Полсън уведоми инвеститорите си, че е излязъл от позицията поради неяснотите около финансовите отчети на листната в Торонто китайска компания.

Въпреки всички критики, загубата на Полсън от инвестицията в Sino Forest възлиза само на около 107 млн. долара.

Това е нищо в сравнение със загубите на тези 12 трейдъри, подбрани от Business Insider:

Робърт Сайтрон: човекът, който поставя Калифорния на колене с ливъридж от 292%

През 1994 г. Робърт Сайтрон e човекът, който е отговарял за инвестициите на окръг Ориндж, в Калифорния. Посредством редица сделки с висок ливъридж, които включвали репо споразумения и облигации с плаващ лихвен процент, Сайтрон успява в един момент да достигне ливъридж от 292%. Фондовете, които той управлявал, са имали активи на стойност 8 млрд. долара и ако лихвените проценти се покачели, той щял да регистрира огромни загуби поради обезпеченията му, които представлявали основно щатски държавни облигации.

Както обикновено се случва лихвените проценти се вдигат, Сайтрон губи на Ориндж много пари, а окръгът трябва да подаде заявление за фалит.

Жером Кервиел: Арбитраж с деривативи на стойност над 60 млрд. долара

Кервиел попада в новините, след като трейдърът от френската банка Societe Generale, който губи близо 6.5 млрд. долара от арбитраж с деривативни на ценни книжа. Стойността на неоторизираните сделки на Кервиел достига 66.7 млрд. долара. Той беше обвинен за фалшифицирането на документи и нелегален достъп до компютърни мрежи и впоследствие осъден на 3 години затвор.

Ник Лийсън: довежда до фалит най-старата банка в света

Лийсън вероятно е най-популярният човек в тази класация. Той започва кариерата си с търговия с деривативи в Barings Bank и впоследствие е преместен в Сингапур където се радва на охолен живот и спечелва много пари. Това обаче е така, защото той крие нарастващите загуби, които носи на банката в специална сметка. В крайна сметка Лийсън е разкрит и осъден на пет години в сингапурски затвор ,където той се разболява от рак, а през това време съпругата му го напуска.

Тим Гайтнър: Налива 6.6 млрд. долара във фалирал автопроизводител

Министърът на финансите на САЩ Тим Гайтнър написва на Chrysler чек за 6.6 млрд. долара, за да предпази автопроизводителя от фалит, чрез създаването на нова компания.

Това не е първият случай, в който Chrysler е имала нужда от помощ. През 1979 г. тогавашният президент на САЩ Джими Картър одобрява 1.5 млрд. долара заем за автопроизводителя Chrysler Corporation Loan Guarantee.

Джон Руснак: Губи 691 млн. долара от търговия с валута и предизвиква закриването на хиляди работни места

Руснакът е търгувал с валута в Allfirst Bank, сключвайки множество губещи сделки. В крайна сметка е осъден на 7.5 години затвор за банкова измама и носи на Allfirst общо 691 млн. долара. В резултат на това Allfirst е продадена от своята компания майка AIB Group на M&T Bank, а над 1000 служители губят работата си.

Джоузеф Джет: Хакерът, който губи всичко

След като GE закупува инвестиционната компания Kidder Peabody разбира, че тя ще й донесе повече проблеми, отколкото ползи. Джо Джет, който има диплома от MIT и Харвард работи в отдела за търговия с ценни книжа с фиксирана доходност на Kidder. Той се възползва от слаба компютърна система, за да симулира сделки, които изглежда, че носят милиони печалба. Системата показвала, че Джет е натрупал 264 млн. долара печалби, докато всъщност той е имал 75 млн. долара загуби, които успява да прикрие.

След като се превръща в изгряваща звезда в компанията той е уволнен затова, че й нанася над 250 млн. долара загуби, според тогавашния главен изпълнителен директор на GE Джак Уелч. В резултат на това щатската Комисия по ценни книжа и борси го обвинява в счетоводни нарушения и му нарежда да върне 8.2 млн. долара бонуси, както и да заплати 200 000 долара глоба.

Джон Мериуедър: Хеджфондът, който за малко да взриви цялата световна икономика

Тази история се е появявала в много книги за финанси. Ето накратко какво представлява тя:

През 1998 г. хеджфондът на Джон Мериуедър Long-Term Capital Management, ползва ливъридж 100:1 за покупките си на руски държавни облигации. Русия обявява фалит и в резултат на това фондът губи 4.8 млрд. долара за няколко месеца. Федералният резерв на САЩ събира консорциум от банки от Уолстрийт, за да спасят фонда и икономиката. Компании като Goldman Sachs и Credit Suisse са принудени да заложат стотици милиони долари, за да предпазят фонда от фалит. В крайна сметка обаче, фондът е ликвидиран през 2000 г. Над 1.9 млрд. долара главница по руските облигации са напълно загубени, което превръща Мериуедеър обект на подигравки на Уолстрийт.

Ясуо Хаманака: Опитва се да извие ръцете на пазара на мед, но в крайна сметка губи

Този японски трейдър на мед е работил за Sumitomo Corporation. През 1996 г., Хаманака неуспешно се опитва да надлъже пазара на мед. В процеса той сключва неоторизирани сделки за 1.8 млрд. долара като нанася на компанията загуби в размер на 2.6 млрд. долара. Осъден е на осем години затвор и е освободен през 2005 г.

Анди Фастоу: финансовият директор на Enron подправя отчетите, източва пари, и забогатява с измами

Падението на Enron ще остане завинаги едно от най-големите престъпления в съвременните финанси. Като финансов директор на Enron Фастов е отговорен за прехвърлянето на дълга от счетоводния баланс в специални инвестиционни компании. Той също така създава офшорни дружества, напътства трейдърите как трябва да правят пари, лъже инвеститорите и всичко това в името на Enron.

Когато правителството започва да разследва Enron Фастоу успява да сключи споразумение, според което трябва да излежи максимум 10-годишна присъда и да върне активи за 23.8 млн. долара. Той получава шест годишна присъда и очаква да бъде освободен през тази година. Загубите му възлизат на милиарди долари, пълно заличаване на собствеността на акционерите на Enron и закриването на хиляди работни места.

Питър Янг: 80 000 измамени инвеститори

Янг е бил фонд мениджър в Deutsche Morgan Grenfell (DMG) и е имал достъп до солидно количество капитали. Той е известен с това, че сключва големи спекулативни сделки на европейските пазари. Янг създава „кухи" компании, чрез които заобикаля финансовите регулации и упражнява варианти за закупуването на акции на определени компании. След тези негови сделки, регулаторни органи започват да задават въпроси, а търговията на фондовете му е спряна временно. Компанията-майка Deutsche Bank е принудена да предложи на DMG 300 млн. долара финансова инжекция, но в следващите няколко седмици инвеститорите изтеглят 400 млн. долара от нея.

DMG е принудена да плати 1 млн. долара глоба а банката обявява на 80 000 инвеститори, че парите им са изгубени поради нередности в търговията. Заедно трите фонда, управлявани от Янг, са имали активи за 2.5 млрд. долара.

Бърнард Мадоф: Най-голямата Понзи схема на всички времена

Вероятно всички вече знаят историята, но ето я разказана и накратко :

* Мадоф е бивш ръководител на NASDAQ и основава Madoff Securities в средата на 80-те години.

* Години наред той носи на инвеститорите си голяма доходност и ги убеждава да оставят парите си в неговия фонд.

* В крайна сметка се оказва, че той далеч не е имал толкова пари във фонда, колкото е твърдял и е мамил с милиарди инвеститорите си.

* Осъден е на доживотен затвор, а ликвидаторът на инвестиционния фонд на Мадоф в момента връща средствата поетапно парите на измамените

Дейвид Лий: Експлозивни сделки с природен газ

Лий е търгувал с природен газ от името на Bank of Montreal, но в крайна сметка нанася на банката си 237 млн. долара загуби. Той първоначално губи 853 млн. долара, но използва схема за прикриване на загубите си.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg