Огласиха Топ 10 на най-странните законопроекти в Италия

1892
Огласиха Топ 10 на най-странните законопроекти в Италия

Италианският институт за изследване на свободните пазари "Бруно Леони" огласи класация на десетте най-странни законопроекта, внесени в националния парламент.

На 10-то място са поставени два законопроекта по една и съща тема за "средиземноморската диета". Те целят да задължат организаторите на търгове за обслужване на студентски и ученически столове да дават предимство на "средиземноморския начин на хранене". Проблемът е, че липсват дефиниции и критерии за "средиземноморската диета". Вносителите на законопроектите са се ограничили в изброяването на зеленчуци и риби, но са пропуснали съществени елементи като пресни меса и млечни изделия, които са неразделна част от средиземноморската трапеза.

Коне, мулета и магарета са предмет на законопроект, класиран на 9-то място, който ги определя като "животни, заслужаващи ласки и привързаност" от страна на човека. Идеята е те да бъдат поставени под специална закрила, но липсата на яснота в текста кара някои да мислят, че това е само опит да се удари по законната продажба на конско месо в Италия.

Световноизвестният карнавал във Виареджо е обект на законодателна инициатива, заемаща 8-мо място в класацията. Инициаторите са ограничили сферата на действие и предлагат създаването на "Национален музей на хартиения разтвор, от който се правят карнавалните макети във Виареджо". Той се състои от смес от вода, лепило, гипс и хартия, гласи законодателната дефиниция и продължава с параграфи, посветени на видовете използвано лепило.

На 7-мо място е законопроект, чието заглавие звучи по-скоро като диагноза на вносителите му, "Разпоредби относно достъпа на младите поколения до бъдещето, както и пълномощия на правителството в областта на регламентиране на нормативната дисциплина на интелектуалните професии и на създаване на "Харта на младежта" за ползване на културните услуги".

"Регламентиране на спортуването на гражданите" е проект за закон, заемащ 6-та позиция в необичайната класация. Самото заглавие затруднява осмислянето на иницативата, а прочитането на пълния текст вече го прави невъзможно. Тази инициатива обаче е подкрепена от 37 италиански парламентаристи, следователно трябва да има някакъв смисъл. Допълнителната настоятелна прочит ни дава ключ към разгадаване на "скрития замисъл". Става дума за създаване на регистър на "сдружения за народен спорт", които биха могли да претендират за субсидиране от обществените фондове или, накратко, как да се източат пари от държавата за "спортуване на гражданите".

Следва "Финансово регламентиране на стимулите за баби и дядовци, които сътрудничат на общинската полиция". Веднага трябва да се подчертае, че не става дума за "доносници", чиито досиета един ден да бъдат експонирани в кибернетичното пространство за всенародно прочистване на индивидуални гузни съвести. Вносителят на законопроекта визира възрастните хора, които вместо да "бездействат" по обществени места могат да бъдат снабдени със служебна карта, с която да се легитимират при упражняване на вродената им бдителност.

На 4-та позиция се намира законопроект за "Подготовка, опаковане и дистрибуция на зеленчукови и овощни продукти от четвърти разряд". Ако някой си е въобразявал, че такъв разряд не съществува, вносителят веднага го въвежда в сложната материя с дефиниция от цели седем реда. С последните три от тях се постановява, че това са зеленчуци и плодове, които "след брането са подложени на технологически процеси от минимална величина, насочени към тяхното остойностяване в съответствие с положителната практика на поетапна обработка със следните фази: селекция, сортиране, евентуално белене и рязане, измиване, подсушаване и опаковане в торбички или запечатани ванички с евентуално използване на предпазна атмосфера". Всичко е от ясно по-ясно, но потребителят, който навсякъде по света е известен с неблагодарността си към благородните усилия на парламентаристите да му усложнят живота, се пита кои са първите три разряда плодове и зеленчуци и къде може да се намери дефиниция, която да облекчи тяхната консумация. Законопроектът не дава отговор на този въпрос и оставя съмнението, че може би вносителят ги е изял, за да отвори място за новия разряд зеленчукови и овощни продукти.

Бронзов медал и трето място завоюва законодателната инициатива за "Регламентиране на професията на представителния шофьор", която в преамбюла си поставя за цел "да очертае професионалния профил на водача на автомобили, които са предназначени за транспортни услуги на институционни органи, наричан още представителен шофьор". Вносителят е скандализиран от "сериозната законодателна празнота в тази област", която е недопустима за съвременна Италия и подробно изброява дейностите на представителния шофьор, които включват "управляване на представителното моторно превозно средство, възприемайки поведение на уверено управление, основаващо се на: 1) правилника за движение по пътищата; 2) състоянието на трафика; 3) метеорологичната обстановка; 4) състоянието на пътя, като има грижата да държи под контрол съответното превозно средство".

Второто място в класацията е присъдено на "Разпоредби относно лансирането и осъществяването на дейностите, свързани с домашната храна". Италия от векове заема един от пиедесталите в световното кулинарно изкуство. Изглежда това е подтикнало вносителя на законопроекта да регламентира дейността на разните нелицензирани домакини и други импровизирани готвачи, които си въобразяват, че им е позволено вкъщи да бъркат каквито си искат манджи. За целта той дори използва английското съчетание "home food" (домашна храна), за да подчертае глобалното значение на подетата от него законодателна инициатива.

Златен медал и първото място получава "Ново устройство на карнавалните дейности и провеждането на карнавалите". Вносителят предлага учредяването на "Централна карнавална комисия към Министерството на паметниците на културата и културните дейности". Пак към същото министерство ще бъде създадена и Служба "Карнавални дейности". Специалисти споделиха, че не са убедени дали втората мярка няма да бъде прекалена, тъй като практиката отдавна е доказала, че министерствата и без друго са в световния карнавален авангард. Други са на мнение, че при внимателен преглед на останалите законопроекти в класацията от тях могат да се извлекат ценни елементи за допълване и разширяване на карнавалното законодателство.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg