Останаха ли финансови райски кътчета?

4140
Останаха ли финансови райски кътчета?

От 17 януари 2011-а вече няма нито една страна в черния списък на финансовите убежища в света- местата, които игнорираха самото съществуване на международни стандарти за данъчно облагане.

За щастие на данъкоплатците, които обичат да съчетават данъци и екзотика, все още има сив списък. За да открие тези кътчета на света, ОИСР разполага редица двустранни договори за обмен на данъчна информация. Страните, които са подписали по-малко от 12 такива споразумения, се смята, че не сътрудничат.

Нека си припомним  десетте страни, където прекрасната традиция на банковата тайна имаше дълбоки корени.


1.Вануату.

 

Вулканичният архипелаг в Тихия океан е един вид хипи общност: няма данък общ доход, нито корпоративните данъци и нито валутен контрол. Тази малка страна предлага гостоприемството си финансисти със сериозен капитал и не толкова висок морал. Идеална туристическа дестинация за убедени анархисти.

2.Монсерат.

 

Понякога сърце не ви дава да осъдите страна, която допуска финансово бягство. Всеки път, когато този малък остров на Антилите се е опитал да се развие, усилията му са унищожени от някое изригване на вулкан. Отглеждането на зеленчуци и постояването на къща в това кътче е доста авантюристично начинание, след като островът може да загуби три четвърти от населението си по всяко време ... И ние им искаме банкова информация? Какъв безмилостен свят!

3.Панама.

 

За да съблазни мултинационалните компании (Hyundai, Caterpillar и Total) и да ги убеди да настанят централата си за дейността в Латинска Америка в Панама сити, страната въведе радикални данъчни облекчения: чужденците не подлежат на никакво данъчно облагане, цари пълна непрозрачност за идентичността на акционерите и не се дължат никакви данъци върху печалбите. Сега разбираме по-добре защо Майкъл Скофийлд избра тази дестинация за бягство от затвора.

4.Науру.

 

През 70-те години на миналия век, островът в Океания има втория най-висок БВП на глава от населението в света след Саудитска Арабия . Но фосфатът, източник на богатство на страната, бързо се изчерпва. Затова трябва да се заложи на нов бизнес, а укриването на данъци има перспектива за развитие. Името на Науру попада в черния списък на офшорките на Групата за финансови действия през 2000 година. След като е перната през пръстите от международната общност, страната отново променя специалността си и успешно инвестира в център за задържане на нелегални имигранти, отправили се към Австралия. След като и центърът е затворен, Науру няма повече идеи и безработицата поставя световен рекорд от 90%.

5. Ниуе.

 

От 1993 г. островът, открит от Джеймс Кук, установява мила и разбираща данъчна политика. Натискът върху него се засили, тъй като някои южноамерикански картели забелязаха този малък рай, и той попадна в черния списък, но въпреки това Ниуе остава една дискретна дестинация за вашите пари.

6.Либерия.

 

Укриване на данъци е най-вече специалност на страни в Тихоокеанския регион, но и Африка има своя шампион. Либерия никога не успя да се наложи в тази дисциплина на международно ниво, тъй като бизнесът винаги е смятал, че да крие пари в политически нестабилна страна, не е точно бащинска загриженост. Страната се стреми да покаже добра воля и малко по малко подписва необходимите споразумения за интегриране към уважаемия "бял списък" на ОИСР.

7.Коста Рика.

 

Централноамериканската страна разчита основно на туризъм. Но вместо да приема дългокоси планинари, Коста Рика се опита да привлече богати пенсионери от САЩ, облагодетелствани от ключовите мерки- липса на данък върху доходи до 5000 щатски долара месечно и гарантирана дискретност за дружества, регистрирани там. Днес, Коста Рика преразглежда стратегията си в полза на екотуризъм и шоколад, а пенсионерите трябва да търсят друго място за сметките си.

8. Гватемала.

 

Икономика на Гватемала от доста време е на пост и молитва: 70% инфлация през 1985 г., драматична криза с хранителните продукти през 2009 г., 75% от населението под прага на бедността, неконтролируема престъпност и тази дупка, изникнала насред столицата след силно земетресение през 2010 г. Но страната вече не е в черния списък на данъчните убежища. Юпи! Всичко ще се оправи!

9.Уругвай.

 

Уругвай положи много усилия да бъде извадена от черния списък. Страната е известна като "американската Швейцария" по много причини- от една страна заради стабилността на икономиката и силата на банките, но също и заради елегантната дискретност на сввоя банков сектор. Скоро обаче това няма да е така.

10. Славното минало: Монако, Андора, Швейцария, Бахамите.

 

Трите европейски страни се върнаха в правия път през 2009 г., а Бахамските острови през 2010 г. С това нашите крепости за финансово бягство се изчерпаха. Оказва се, че финансовият рай, такъв какъвто го познаваме, остава само спомен за феновете на историята и географията.

И вие- къде планирате да скриете парите си?

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ал
# 0
10:03 | 8 March 2016
Галеви къде изнесоха парите ...
Аз
# 1
23:06 | 14 June 2011
Е-е! Няма пък да Ви кажа...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg