Пазарът на имоти в Канада е най-прозрачният в света

1391
Пазарът на имоти в Канада е най-прозрачният в света

Прозрачността в сектора на недвижимите имоти в развиващите се държави се увеличава значително, показва последното изследване на Jones Lang LaSalle.

Jones Lang LaSalle специализира във финансови и други услуги в сектора на недвижимите имоти като изготвя индекса на глобалната прозрачност на сектора (Global Real Estate Transparency Index). Според изследването най-сериозно е подобрена прозрачността в Дубай, Русия, Румъния и Украйна.

Проучени са били 82 държави, като половината от тях показват сериозно подобрение спрямо резултатите от 2006 г. Единствената страна, в която се наблюдава влошаване е Венецуела, което се дължи на въведени промени в законодателството и на нова данъчна политика спрямо чуждестранните инвеститори.

Най-прозрачният пазар на имоти в света според изследването е този на Канада, следван от Австралия и САЩ.

По-високите нива на прозрачност според специалисти от LaSalle Investment Management се дължат на глобализацията, която особено в последните четири години е причина много инвеститори да прекрачват държавните граници в търсене на по-добра доходност. Тази миграция на капитал и на корпорации налага по-голяма нужда от информация за пазарите. Това накара много правителства да променят бюрокрацията и да улеснят свободния поток на капитал към и от глобалните пазари.

Много инвеститори предпочитат да се концентрират над по-развити и отворени пазари като тези на Великобритания, Канада, Холандия и Хонг Конг. Някои по-авантюристично настроени инвеститори обаче биха се насочили към по-малко развити и по-малко прозрачни пазари, като за компенсация на този риск търсят възможност за по-голяма доходност.

Инвеститорите трябва да наистина много опортюнистично настроени за да отидат на пазари като Източна Европа, Латинска Америка и Югоизточна Азия, коментират от Jones Lang LaSalle. Като най-проблематичните пазари се определят тези на Алжир, Беларус и Камбоджа.
Като цяло подобряването на прозрачността е свързано с прилив на повече капитал към съответния пазар и на по-добра продуктивност на сектора.

Държавите, които тази година се изкачват най-много в класацията са Дубай, Румъния, Украйна, Русия, Египет, Саудитска Арабия, Полша, Чехия, Панама, Китай, Виетнам, Италия, Бразилия и Португалия.


Топ 10 на най-прозрачните пазари на имоти в света изглежда така:


ДържаваНиво
1Канада1
2Австралия1
3САЩ1
4Нова Зеландия1
5Великобритания1
6Холандия1
7Франция1
8Швеция1
9Белгия 1
10Ирландия2

Източник: Jones Lang LaSalle

Има държави, които тази година за пръв път се включват в индекса. Това са Беларус, Судан, Алжир, Камбоджа и Сирия, които по резултати влизат в групата 5 на така наречените пазри с „лоша прозрачност“. Новите държави на ниво 3 или „полупрозрачни“ пазари са Бахрейн, България, Естония, Латвия, Хърватска, Абу Даби и Литва. Като „малко прозрачни“ в група 4 са категоризирани пазарите в Оман, Катар, Мароко, Куввйт, Пакистан и Казахстан.

Държавите са подредени на пет нива от 1-5. Като 1 означава висока прозрачност, а пет ниска или почти никаква.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg