Пет от най-големите банки в света са в БРИК

2939
Пет от най-големите банки в света са в БРИК

Изследване на Boston Consulting Group (BCG) показа, че пет от най-големите банки в света по пазарна капитализация са в БРИК. При това почти половината от 30 банки-лидери са или разположени в развиващите се страни, или са фокусирали дейността си на тях. Според аналитиците на компанията, тенденцията за силен растеж на банките в развиващите се пазари ще продължи и през следващите години, пише РБК daily.

Миналата година като цяло се оказа успешна за банковия отрасъл. Както се казва в изследването на BCG, нетната печалба на банковата индустрия се увеличи през 2010 г. с близо 132% до 386 млрд. долара. За първи път след кризата печалби отчетоха всичките десет водещи банкови пазари (Швейцария, Канада, Австралия, Испания, САЩ, Франция, Германия, Япония, Великобритания и Италия). Капитализацията в сектора нарасна през 2010 г. с 10% и достигна 7.1 трлн. долара. При това най-активен растеж в стойността наблюдавахме през втората половина на 2010 година.

Трябва да се отбележи, че от десетте най-големи банки, пет са разположени в страните от БРИК. От тях четири са китайски и една е бразилска - Itau Unibanco, която допреди кризата дори не влизаше в топ 10. Според авторите на доклада, това говори за укрепване на банковия сектор в Бразилия. Както и преди кризата, лидер по пазарна капитализация е китайската Industrial аnd Commercial Bank оf China (ICBC) - приблизително 230 млрд. долара. Всъщност този показател изостава от предкризисните стойности. Банката струваше през 2007 г. с над 100 млрд. долара повече.

Освен нея място в челната петица намериха още China Construction Bank, HSBC, JP Morgan Chase, Wells Fargo. Единствената руска банка, която влезе в топ 30 по капитализация, е Сбербанк - на 17 място (около 70 млрд. долара). Тя почти догони предкризисните нива на показателя, поради което успя да се изкачи с две позиции нагоре спрямо 2007 г.

Както показва проучването, все повече банки залагат на развиващите се пазари. От 30-те най-големи финансови институции, 11 са базирани в развиващите се страни или са фокусирали дейността си към тях.

„Банките в развиващите се страни често имат силен местен франчайз, а и устойчиви и връзки с клиентите (особено на дребно). В много от случаите допреди и във времето на кризата рискът в бизнеса им бе под този на банките в другите страни. Това помогна на много от тях да избегнат грешки и загуби, които понесоха колегите им на развитите пазари. Те разполагат и с повече капитал за възстановяване на ръста", разказа за РБК директорът на московския офис на BCG Ник Гардинер.

Според него банките в развиващите се държави ще продължат да растат през следващите години над конкурентите им от развитите страни. Гардинер смята, че в дългосрочен план значението на банките на развиващите се пазари ще е много голяма. От тях ще зависи голяма част на световния икономически ръст. Като цяло експертите от BCG твърдят, че банковият сектор ще се развива бързо занапред, но ще изостава от темповете от 2003 - 2007 година.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg