Петимата инвеститори, които спечелиха най-много от кризата

3336
Петимата инвеститори, които спечелиха най-много от кризата

Препоръката „да се купува, когато по улиците се лее кръв" е приписвана на много богати бизнесмени като солиден подход към натрупването на богатство, пише Investopedia.com.

Друга често цитирана сентенция, чийто произход е спорен, е че "пазарът може да бъде ирационален по-дълго, отколкото трейдърите платежоспособни." Тя обаче показва, че да се купува когато на пазара има паника, е по-лесно да се направи на думи, отколкото на практика.

Може да се каже, че да се инвестира в акции, облигации или други ценни книжа, когато цената пада, е като да се опитваш да хванеш падащ нож. Има обаче определени хора, които умело го правят. Ето петима инвеститори, които показаха забележително добър усет за влизане на пазара, като направиха големи инвестиции по време на кредитната криза и в момента вече регистрират сериозни печалби:

1. Уорън Бъфет

През октомври 2008 г., Уорън Бъфет публикува статия в New York Times, в която заявява, че купува акции на американски компании по времето, когато цените им бяха паднали вследствие на кредитната криза.

Бъфет действа особено вещо по време на кредитната криза. Сред инвестициите му са закупуването на привилегировани акции на Goldman Sachs за 5 млрд. долара, които му носят 10% лихва и включват и варанти за закупуването на допълнителни акции на Goldman. Goldman имаше опция да изкупи обратно акции на цена с 10% по-висока, от която наскоро обяви, че ще възползва. Бъфет направи същото и с General Electric, закупувайки привилегировани акции за 3 млрд. долара с 10% лихва, които могат да бъдат купени обратно на цена с 10% по-висока. Той също така закупи привилегировани акции на Swiss Re и Dow Chemical, които имаха нужда от ликвидност, за да се справят с кредитната криза. В резултат на тези сделки Бъфет заработи милиарди долари и помогна на тези и други американски компании да преминат през изключително труден период.

2. Джон Полсън

Хеджфонд мениджърът Джон Полсън стана популярен по време на кредитната криза, когато залагаше срещу щатския жилищен пазар. Този навременен залог донесе на компанията му Paulson & Co. 2.5 млрд. долара по време на кризата. Той бързо смени скоростите през 2009 г. и започна да залага на възстановяване, купувайки акции за няколко милиарда в Bank of America, както и за 100 млн. долара в Goldman Sachs. По това време прави големи залози и в полза на златото и инвестира сериозно в Citigroup, JPMorgan Chase и редица други финансови институции.

Доходността на хеджфондовете на Полсън през 2009 г. беше прилична, но той отчита значителни печалби от големите банки, в които е инвестирал. Славата, която печели по време на кризата, също така му помага да набере допълнителни активи за милиарди долари, както и сериозни приходи от такси за управление.

3. Джейми Даймън

Въпреки че не е истински индивидуален инвеститор, Джейми Даймън използва страха в своя полза по време на кредитната криза и носи големи печалби на JP Morgan, банката, която оглавява. В разгара на финансовата криза Даймън използва стабилните финанси на своята банка, за да придобие Bear Stearns и Washington Mutual, които бяха доведени до фалит от големите си инвестиции в щатския имотен пазар. JPMorgan придобива Bear Stearns за 10 долара на акция, или приблизително 15% от стойността й, в началото на март 2008 г. През септември същата година JPMorgan придобива и WaMu. Цената, за която е закупена, също е малка част от пазарната стойност на WaMu от по-рано същата година. Цената на акциите на JPMorgan е нараснала почти тройно от дъната достигнати през март 2009 г., носейки значителни печалби на акционерите на банката и на нейният главен изпълнителен директор.

4. Бен Бернанке

Както и Джейми Даймън, Бен Бернанке не е индивидуален инвеститор, но като ръководител на Федералния резерв, оглавява централната банка в период, който се оказва от съществено значение за нея. Действията на ФЕД бяха предприети, за да защитят щатската и световната финансова система, но смелите мерки на фона на несигурността се оказват изгодни за ФЕД и за данъкоплатците.

Наскоро се появиха информации, че печалбата на ФЕД за 2010 г. е 82 млрд. долара. Това включва близо 3.5 млрд. долара от закупуването на активите на Bear Stearns и AIG; 45 млрд. долара доходност от закупуването на ценни книжа обезпечени с ипотеки за 1 трлн. долара; и 26 млрд. долара от притежанието на държавни облигации. Счетоводният баланс на ФЕД е нараснал тройно от 800 млрд. долара през 2007 г., за да поеме спада във финансовата система, но това изглежда има положителен ефект върху печалбите, след като условията на пазарите вървят към нормализиране.

5. Карл Айкан

Карл Айкан е друг легендарен инвеститор, който е известен с това, че инвестира в обезценени активи по време на икономически спадове. Неговата област е в купуването на компании и по-специално на такива, които се занимават с хазарт. В миналото той има закупени три хазартни компании в Лас Вегас по време на финансови спадове, които впоследствие продава със сериозна печалба когато условията в индустрията се подобряват.

За да докаже, че знае кога са дъната и върховете на пазарите, той продава трите компании през 2007 г. приблизително за 1.3 млрд. долара, или няколко пъти повече от първоначалната му инвестиция. По време на кредитната криза той започва преговори и успява да закупи фалиралият курорт в строеж Fontainebleau в Лас Вегас за около 155 млн. долара, 4% от цената, на която трябва да бъде построен. Проектът все още не е завършен, но след няколко години е много вероятно Айкан отново да излезе с голяма печалба.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg