Петте най-богати жени в технологичния сектор през 2016 г.

4897
Петте най-богати жени в технологичния сектор през 2016 г.

Само пет от стоте милиардери, включени в списъка на Forbes за 2016 г. на най-богатите в областта на технологиите, са жени. Четири от тях са предприемачи, които господстват в индустрии като онлайн хазарта, здравния софтуер и производството на екрани за смартфони. Две са американки, две работят в Хонконг, а една идва от Великобритания.

Общото богатство на петте дами е 18.1 млрд. долара. Средното им нетно богатство възлиза на 3.6 млрд. долара, което е значително под средното равнище от 8.9 млрд. долара за класацията като цяло.

Най-богатата жена е работещата в Хонконг Джоу Кунфей с нетно състояние от 6.4 млрд. долара. Тя притежава мажоритарен дял в Lens Tchnology, една от най-големите компании в света производители на екрани за мобилни телефони и таблети.

Родена в беден селски район в континенталната част на Китай, Джоу работи в завод в областта на стъкларството, преди да създаде собствена компания. Lens Tchnology стана публична компания през март 2015 г.

Най-високо платените жени шефове на компанииЖените главни изпълнителни директори на компании изпреварват по ръст на заплащането колегите си от мъжки пол


На второ място е Денис Коутс, основател на компанията за онлайн хазарт Bet365, с богатство от 3.8 млрд. долара. Нетното имущество на британския предприемач нарасна с 900 млн. долара в последната година, благодарение на увеличението на печалбата на частната компания.

Тя притежава около половината от Bet365, която е една от най-големите компании за онлайн хазарт в света, и е неин генерален директор, заедно с брат й Джон, който също е милиардер.

Лам Уай Ин попада за първи път в класацията на най-богатите в технологичната област тази година с нетно богатство от 3 милиарда долара. Подобно на Джоу, тя работи в Хонконг, а имуществото й идва от доставки на сензорни екрани за смартфони, в случая за Apple.

Тя е директор и притежава 49% от Biel Crystal Manufactory, в която са заети 100 000 души в Континентален Китай. Съпругът й Йеун Кин-ман е генерален директор и притежава останалата част от компанията.

На 73 г. Джуди Фолкнър е генерален директор на Epic Systems - компания за здравен софтуер, която основава през 1979 г. Компанията съхранява медицинска информация за над половината от американското население и през 2015 г. декларира приходи от 2 милиарда долара. Фолкнър, за която се смята, че притежава една трета от компанията, има нетно богатство от около 2.7 млрд. долара.

Мег Уитман е единствената в групата, която е натрупала богатството си благодарение на успешно ръководство на технологични компании, а не на създаването на собствена. След като е част от ръководството на Hasbro и Walt Disney, тя оглавява eBay в продължение на десет години.

Благодарение на нея приходите на сайта за онлайн продажби се увеличиха от 5.7 милиона долара през 1997 г. до 8 млрд. долара при напускането й през 2008 г. Уитман стана генерален директор на Hewlett-Packard през септември 2011 г. и управлява Hewlett Packard Enterprise, която продава сървъри и софтуер след историческото разделяне на компанията през ноември 2015 г.

Трите жени, които фигурираха сред най-богатите хора в технологичната област миналата година, отсъстват от тазгодишната класация заради промяната на критериите при изготвянето й. От тази година Forbes изключва предприемачите, които са наследили богатството си.

Лорийн Пауъл Джобс, която наследи дялове в Apple и Disney от покойния си съпруг Стив Джобс, Дагмар Долби, която пое контрола върху акциите в Dolby Laboratories след смъртта на съпруга си Рей Долби, и швейцарската наследница Ева Мари Бушер Хафнер, която наследи акции в доставчика на софтуер Computer Associates, вече не влизат в класацията.

Имуществото се основава на цени на акциите от 5 август 2016 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg