Петте най-важни петролни полета в света

13104
Петте най-важни петролни полета в света

Напоследък се говори много за ролята на хидравличното разбиване, известно повече като фракинг, в революционизирането на енергийния пейзаж, отключването на огромни нови петролни резерви от шистови скали. Този “труднодостъпен петрол” се влива в глобалния басейн на петролните доставки в критичен момент, предотвратявайки скока в цените на петрола във времена на голямо търсене и геополитическо напрежение.

Светът обаче все още разчита до голяма степен на традиционния добив на петрол от съществуващи петролни полета, много от които са в упадък. Близкият изток доминира на петролния пазар от половин век и дори и в момента е лидер. Вижте кои са петте най-важни петролни полета в света, според проучване на Oilprice.com.

1.  Гавар (Саудитска Арабия)


Легендарното петролно поле бълва петрол от началото на 50-те години на миналия век, позволявайки на Саудитска Арабия да се кичи с титлата най-голям производител на петрол в света. С оставащите си 70 млрд. барела само Гавар разполага с повече петролни резерви от всички останали държави по света без седем. Някои петролни анализатори смятат, че пикът на петролното поле Гавар е отминал преди около десетилетие, но липсата на прозрачност в Саудитска Арабия кара всички да гадаят. Въпреки всичко, то си остава най-голямото петролно поле в света по отношение както на резерви, така и на производство. От него продължават да се добиват по 5 млн. барела на ден.

2.  Бурган (Кувейт)

След Гавар се нарежда още едно огромно петролно поле в Близкия Изток. Бурган е открито през 1938 г., но добивът на петрол от него започва едва десетилетие по-късно. Петролното поле разполага с между 66 и 72 млрд. барела резерви, които съставляват повече от 50% от общите резерви на Кувейт, а от него се добиват между 1.1 и 1.3 млн. барела на ден.

Вижте още: Трудният път до най-голямото петролно находище на Русия

3.  Сафания (Саудитска Арабия)

Петролното поле Сафания е най-голямото в света, което не е на суша. То се намира в Персийския залив и се смята, че разполага с над 50 млрд. барела петрол. Това е второто най-голямо петролно поле на Саудитска Арабия по добив след Гавар, като от него се добиват 1.5 млн. барела на ден. Подобно на други петролни полета на Саудитска Арабия Сафания е доста развито, тъй като от него се добива петрол близо 60 години, но Saudi Aramco полага сериозни усилия за да удължи живота му. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg