Пирамидите на античния свят

11133
Пирамидите на античния свят

Пирамидите със сигурност са едни от най-хипнотизиращите структури в историята на човечеството. Това, което ги прави уникална атракция, е фактът, че са построени в период, когато луксът на строителните машини и високите технологии е непознат.

Пирамидата представлява солидна конструкция с геометрична структура. Те са много стабилни и са направени предимно от зидария или камък.

Тези очарователни сгради са построени в различни части на света поради различни причини. Историята на Китай и Египет разказва, че пирамидите са направени като гробници и паметници за императори и лидери на страната. Индианците и американците строят пирамиди като техни религиозни храмове.


Почти всяка пирамида притежава голямо значение за човечеството и заема уникално място в историята. Вижте някои от най-невероятни пирамиди в света, които ни доближават до първичната култура и традиции.

Голямата пирамида в Гиза

Едно от седемте чудеса на света, Голямата пирамида в Гиза е най-старата от този тип структури. Известна е също като пирамидата на Хуфу.

Смята се, че е построена около 2560 г. пр. Хр. Има много научни теории за нейното изграждане.

Във вътрешността й има три камери. Тя е единствената египетска пирамида, съдържаща както възходящи, така и низходящи проходи.

Нубийските пирамиди

В Долината на Нил се намират така наречените нубийски пирамиди. Тук са построени около 255 структури.

Те са натравени от каменни блокове, разположени хоризонтално и са с големина 6-30 метра. Повечето от тях са храмове.

Вижте още: Най-старите структури в света

Пирамидата Хелиникон

Тя е свидетелство за съществуването на тайнствените пирамиди от Елиника – древен гръцки град. Има различни теории за предназначението й.

Смята се, че е била военна база или пък мемориал на загиналите в сражения.

Тя се състои от неполиран камък, датиращ от Микенската цивилизация. За първи път е разкопана от германци и американци.

Пирамидите Гуимар

Това са шест структури, разположени на Канарските острови. Те са правоъгълни и терасовидни по форма и са изградени от камък, без да се използва хоросан.

В района са се намирали девет пирамиди, но днес са достъпни само шест от тях, които са поддържани.

Археолозите смятат, че изграждането на тераси в тези структури е резултат от практиките на местното население в селските райони.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg