Политиците са с най-ниско доверие в Европа

1000
Политиците са с най-ниско доверие в Европа

Пожарникарите се радват на най-висока степен на доверие в международен план, показва допитване на консултанската компания Джи еф Кей в 19 европейски държави. Според допитването доверието в банкерите се завръща съвсем леко, а репутацията на полицията и на съдиите значително се е повишила. Сред страните участвали в допитването е и България.

Средно 94 процента от гражданите на всичките страни, участвали в анкетата, казват, че имат най-голямо доверие в пожарникарите, като най-високо е доверието в тази професия в Швеция - 98 процента, а най-ниското в Румъния -91 процента.

На второ място най-голямо доверие у жителите на 19-те страни, в които е било извършено допитването, будят професиите на учителите и на лекарите, следвани от пощальоните и военните.

В класацията на следващата позиция по доверие се нареждат полицаите. Подобно място те заемаха в проучване на консултантската фирма, осъществено и през 2009 г. Сега обаче процентът на доверие в полицията в 19-те страни, участвали в допитването, значително се е увеличил.

В Германия и Италия доверието в националната полиция е 86 процента, а в Швеция - 83 процента. В страни като България, Румъния и Франция, където доверието в полицията е съответно 55, 53 и 59 процента, полицаите все още трябва да положат усилия, за да убедят сънародниците си, че си вършат добре работата.

Над половината от участниците в допитването във всички 19 страни са посочили, че имат вяра и на агенциите за защита на околната среда, на съдиите, на благотворителните организации, на държавните служители и на църквата.

Над половината от участниците в допитването във всички 19 страни са изразили критики към адвокатите, банкерите, синдикатите, журналистите, маркетинговите специалисти, мениджърите, рекламните агенции.

На последно място във всичките 19 страни е доверието в политиците. В това обаче няма нищо изненадващо, защото в предишни години политическата класа отново е била в дъното на класацията, изготвена от фирмата Джи еф Кей. В сравнение с миналата година доверието тази година в политиците е паднало с 4 пункта и в 19-те страни сега то варира от 25 процента в Швеция до 7 процента в Италия.

Въпреки международната финансова криза доверието в банкерите се е повишило, сочи допитването. Миналата година то беше 37 процента, а сега е 42 процента.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg