Престъпници с бели якички, издирвани от ФБР

10412
Престъпници с бели якички, издирвани от ФБР

В списъка на Десетте най-издирвани хора от Федералното бюро на разследване (ФБР) на САЩ са попадали някои от най-закоравелите престъпници в света, в това число Осама бин Ладен, Тед Бънди и Уорън Джефс, пише CNBC. През него са минали общо 494 души, откакто е създаден през 1950. С успеха на Списъка на най-издирваните хора, през 1996 г. от ФБР започват да качват снимки на престъпниците на уебсайта си. В резултат на снимките и информацията за тях на сайта, от тогава повече от 50 бегълци са били арестувани.

Освен хората в Списъка на най-издирваните от ФБР, от службата търсят и най-различни други престъпници, извършили насилствени престъпления, кибер престъпления, терористични актове и престъпления срещу деца. От ФБР смятат, че усилията на бюрото ще бъдат подпомогнато от повишената информираност на обществото. Една от категориите, в които ФБР издирва хора, са така наречените Престъпления на „бели якички." Хората, които попадат в тази категория са бизнесмени или държавни служители, които се смята, че са измамили институции, организации или индивидуални инвеститори с големи суми пари.

В момента издирваните хора в тази категория, които са посочени на сайта на ФБР са 32. Наградата за информация, която ще доведе до залавянето на някои от тях достига 100 000 долара.


Вижте някои от тези престъпници и защо са издирвани:

Джералд Бърк

Престъпления: Измама по пощата

 

Джералд Бърк е издирван за участието си в понзи схема, с която са откраднати над 81 млн. долара от близо 500 души, според ФБР. В периода 2003-2009 г. Бърк използвал фиктивната компания GJB Enterprises, за да привлича средства от инвеститори под предлог, че отпуска заеми на компании, за да управлява парични потоци. На инвеститорите била обещавана 18% доходност.

Смята се, че Бърк е избягал от САЩ в Канада и в момента живее в района около Ванкувър.

Орит Туил

Престъпление: Заговор за извършването на финансова измама

 

Орит Туил е издирвана за участието си в голяма измамна схема с недвижими имоти в Ню Йорк. Като брокер на недвижими имоти Туил или намирала подставени лица за купувачи на жилища, или убеждавала хора, чиито къщи били в процес на изземване, да прехвърлят нотариалните актове на нейно име. След това тя вземала ипотечен заем и продавала имотите на други подставени лица, запазвайки приходите за себе си.

Според ФБР Туил в момента може би живее в Израел.

Семьон Могилевич

Наградата за информация, която ще доведе до ареста му, е до 100 000 долара

 

Престъпления: Финансова измама; организирана престъпна дейност; измама по пощата; пране на пари; помагачество и подстрекаване; измама с ценни книжа; използване на фалшива регистрация в щатската Комисия по ценни книжа и борси; фалшифициране на архиви

Семьон Могилевич не само че е сред търсените „бели якички", но е и в списъка на Десетте най-издирвани престъпници на ФБР. Властите го издирват за участието му в мултимилионна схема с акциите на публична компания в Канада в периода 1993-1998 г. Схемата се разпада през 1998 г., след като хиляди инвеститори губят общо над 150 млн. долара, според ФБР.

Джон и Джулиан Димитрион

Награда: До 1 000 долара за информация, която ще доведе до ареста им

Престъпления: Неявяване в съда по обвинения в ипотечна измама

 

Джон Димитрион и съпругата му Джулиан се признават за виновни през 2009 г. в това че са ръководили измамна схема, при която използвали техни компании, за да убеждават изпаднали в затруднение имотни собственици да им отстъпят жилищата си под прелог, че ще подобрят финансовото им положение. Сем. Димитрон обещавали да инвестират постъпленията от продажбите на жилищата, но вместо това използвали парите на жертвите си, за да финансират собствения си охолен живот. В резултат на това, много семейства в Оаху, Хавай, губят домовете си.

Сем. Димитрион е трябвало да бъде осъдено на през юли 2010 г., но те не се явяват в съда.

Харолд Рангел

Престъпления: Опит за бягство от съдебно преследване; неявяване в съда

 

Харолд Рангел е издирван за подкупването на банков служител и подправянето на банкови архиви. Той също така е издирван за участието му в заговор за измама с високодоходни инвестиции и ипотечни заеми в Лос Анджелис. Схемата е била насочена към близо 600 семейства от латиноамерикански произход, които са загубили повече от 35 млн. долара, според ФБР.

Рангел има връзки в Пачука, Мексико и от ФБР смятат, че вероятно се укрива в тази страна.

Фархад "Фред" Монем

Награда: До 20 000 долара за информация, която ще доведе до залавянето и осъждането му

Престъпление: Заговор; измама по пощата; банкова измама; подкуп; пране на пари; рекет

 

През октомври 2007 г. съда в щата Орегон повдига на Фархад "Фред" Монем 20 обвинения по участие в схема за подкупи. Обвинението е свързано с предишна работа на Монем като администратор на хранителите услуги в Отдела по затворите на Орегон.

Монем е натурализиран американец. Има връзки в Калифорния, Канада и Иран. Смята се, че използва марихуана, хашиш и алкохол. Той също така обича хазарта и е роден в Иран.

Джоузеф Уейн Маккул

Престъпления: Заговор за финансова измама, финансова измама

 

ФБР издирва Джоузеф Уейн Маккул заради участието му в Понзи схема в Аризона. През 2004 х. Маккул и двама негови съучастници създават компания наречена The Brixon Group, която успява да привлече чрез измама милиони долари. Маккул убеждава жертвите да предоставят 10 млн. долара на неговата компания, която уж инвестирала в европейски програми и обещавал 10% доходност. Маккул, които незаконно се представял за банков експерт, уверявал жертвите си, че парите им са застраховани и че инвестицията е безрискова.

Маккул така и не инвестира средствата и се смята, че е използвал голяма част от тях за лични цели. ФБР издава заповед за арестуването му през май 2006 г.

От ФБР смятат, че Маккул в момента може би живее във Филипините.

Крейг Джон Оливър

Престъпление: Нарушаване на условията по освобождаването му от затвора

 

През октомври 2005 г. Крейг Джон Оливър се признава за виновен в това, че е измамил 68 собственици на жилища във Вирджиния и Мериленд с над 2.5 млн. долара, чрез компанията си за ремонти. В периода 2002-2005 г. Оливър използва фалшиви лицензи и подвежда клиенти са плащат за работа, която така и не е свършена.

Оливър е пуснат под гаранция от затвора, но нарушава условията по освобождаването си. През декември 2005 г. е издадена заповед за арестуването му. След това Оливър не се явява в съда и в негово отсъствие е осъден на 20 г. затвор.

Спиро Герменис

Престъпление: Финансова измама

 

Спиро Едуард Герменис е издирван за организирането на Понзи схема и е обвинен във финансова измама през 2007 г. Геренис създава инвестиционна компания на име Oracle Evolution в щата Ню Йорк. Основава най-различни хеджфондове и разширява бизнеса си като привлича нови инвеститори.

В крайна сметки губи значителни суми поради лоши инвестиции и хазарт и това, че използва парите на клиентите си за охолен живот. След това изпраща на клиентите фалшиви финансови отчети показващи отлична доходност, което кара жервтивте му да му поверят още средства. Схемата в крайна сметка асе разпада, когато един от най-големите му клиенти решава да изтегли средствата си от един от хеджфондовете.

Герменис изчезва през октомври 2006 г., след като казва на свои роднини че отива на бейзболен мач. Вместо това той отива на летище Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк, откъдето хваща полет за Атина.

Одоуа Роланд Окуомозе

Престъпление: Финансова измама

 

Одоуа Роланд Окуомозе е издирван за участието си в компания за телемаркетинг, която провеждала лотария, чрез която незаконно събрала няколко стотин хиляди долара от жертви в САЩ. Компанията развивала дейност в периода 2006-2007 г. от Британска Колумбия, Канада, използвайки различни имена.

Жертвите получавали писма, които ги уведомявали, че печелят награда. Компанията обаче ги молела да изпратят някаква такса, за да получат наградата си. Впоследствие нито една от жертвите не получавала обещаната печалба.

Освен в САЩ Окуомозе има и заповед за общонационално издирване в Канада.

Снимки: ФБР, CNBC

 

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

.
# 0
12:10 | 27 October 2011
учуден съм,че няма българин в тази класация.....е може поне някой да има бг жилка........ :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg