Професиите на бъдещето десетилетие

9883
Професиите на бъдещето десетилетие

Пазарът на труда става все по-словен. Има ли нови правила в него?

Според финансово издание Fortune има нова подредба в най-търсените професии в днешно време.

Вижте шестте професии, които са с най-голямо бъдеще в САЩ и Запада в следващите години:

Медицинска сестра

До 2018 броят на медсестрите в САЩ ще нарасне от 2.6 милиона до 3.2 милиона, което означава, че ще се създадат около 581 500 нови работни местах. Това е най-големият ръст за професия в САЩ.

През 2030 американците на възраст над 65 години ще съставляват 19% от населението. През 2009 продажбите на индустрията за медицински грижи по домовете в САЩ са се увеличили с 11.2% и те ще продължат да растат.

Ще се търсят още санитари, асистенти по домовете, фелдшери. Положението със застаряването на населението е подобно и в другите развити държави.

Анализ на данни и мрежови системи

Името на тази професия е малко трудно (от англ. - network systems and data communication analyst), но си струва да го запомните, защото това е втората най-разрастваща се професия в САЩ. С две думи, това са хората, които изграждат системите, благодарение на които ние се свързваме с интернет.

Очаква се броят на тези специалист в Щатите да нарасне с 53.4% между 2008 и 2018, и да достигне 448 000 души.

Софтуерни инженери

Цялата работа на по-горната професия не би могла да се осъществи на практика, ако го няма софтуерът. Очаква се броят на тези специалисти в САЩ са нарасне до 689 900 до 2018 година. Такива инженери са много търсени, независимо дали става въпрос за създаването на операционни системи, игри, приложения за мобилни телефони или други.

Имайте предвид, че пазарът на смартфони в света е нараснал с 50% само между 2-ро тримесечие на 2009 и 2010!

Инженери в биомедицината

Тази професия лежи между технологиите и здравеопазването, а това са две динамични сфери в момента. Очаква се търсенето на такива специалисти да се увеличи със 72% до 2018.

Ръстът ще се дължи на нуждата от разработване на нови лекове за болести, както и от желанието на вързаните хора да поддържат активен живот. Биомедциината се занимава с разработването на изкуствени органи, протези, пейс мейкъри и др.

Счетоводители и одитори

В последните години нуждата от по-стриктна финансова регулация става все по-ясна. Очаква се ръст от 22% в търсенето на счетоводители до 2018, до когато ще се разкрият нови 279 400 работни места в бранша.

Ветеринарни лекари

Единственият сектор, който отбеляза ръст по време на рецесията в САЩ е този на грижите за домашни любимци!

През 2008 цели 62% от домакинствата в САЩ имат поне един любимец, или около 71 милиона семейства.

Броят на ветеринарните лекари в САЩ ще се увеличи с 36% до 2018.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg