Разполагаемия доход у нас 37% от средния за ЕС

1747
Разполагаемия доход у нас 37% от средния за ЕС

Разполагаемият доход на домакинствата в ЕС варира в изключително големи граници. Естествено, страната ни е на последно място в класацията за 2010 г.

В Люксембург, Германия и Норвегия разполагаемият доход, коригиран с разликата в цените в различните страни, е бил 2.5 пъти по-висок, в сравнение с България, Румъния и Латвия.

Процентът на разполагаемия доход у нас, съобразен с разликите в цените в различните страни, е 37.1% от средния за страните от ЕС. За сравнение, в Румъния този процент възлиза на 40.2, като страната е втора в негативната класация.

В САЩ разполагаемият доход е с 30% по-висок от средния за ЕС, докато в еврозоната с 10% над средния в съюза, според статистиката на Евростат.

Има и една добра новина за българите. Между 2007 и 2010 г. в страната ни е регистриран най-висок реален ръст на разпологаемия доход на домакинствата, като повишението е от 20.5%. Следват ни Полша с ръст от 12.4% и Норвегия с 12.3%. Естествено, зад високия ръст се крие ниската база, от която стартираме.

Най-висок процент на брутни спестявания на домакинствата е регистриран в Германия, Белгия, Словения и Франция от над 15% от разполагаемия доход.

По време на кризата в най-голяма степен към прираста на дохода на домакинствата са оказали социалните помощи и социалните трансфери. Най-голям принос към ръста на доходите на домакинствата са регистрирали тези пера в България (6.2%).

През 2010 г. се наблюдава тенденция на стабилизиране на процента на инвестициите на домакинствата спрямо предходната година, когато бе регистрирано сериозно понижение заради финансовата криза.

Все още обаче средното домакинство в ЕС инвестира повече, отколкото средното американско домакинство, като процентът от разполагамия доход на инвестициите е 8.4% спрямо 5.5% за САЩ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg