Редки световни чудеса: вулканичните езера от лава

135281
Редки световни чудеса: вулканичните езера от лава

Повечето вулкани имат дълбока вътрешна камера от разтопени скали, която обаче е покрита с твърд покрив, който пречи на магмата да излиза на повърхността.

Понякога обаче тази магмена камера се намира на върха на вулкана, в гигантския му кратер, където свободно бълбука и извира на повърхността.

Вулканолозите често описват тези езера от лава като "прозорци в сърцето на вулканите". "Персистиращите езера от лава са много редки и изискват деликатно равновесие между притока и загубата на топлинна енергия", според VolcanoDiscovery.com.

Има само една шепа устойчиви лава езера в света. Най-известното от тях е Нирагонго, намиращо се в Конго. То е с площ около 1.2 км, най-голямото в света, и е дълбоко около 600 метра.

Не е известно кога се е формирало езерото от лава, но вулканът изригва след 1882 г. Той е известен с изключително бързия си поток, която се спуска със скорост до 100 км / ч, когато се оттича лава езерото.

На 10 януари 1977 г. стените на кратера се разрушават и лавата от езерото се оттича за по-малко от час към близките  села, където убива най-малко 70 души. Друго голямо изригване настъпва през 2002 г. За щастие, тогава 400 000 души са евакуирани. Въпреки това жертвите са 147.

Друго подобно езеро от лава в Африка е Ерта Але, намиращо се в активен вулкан в региона Афар на Североизточна Етиопия.

Ерта Але е висок само 613 м, но удължената му калдера е с дължина 1.7 км. В рамките на тази калдера има многобройни потоци лава и няколко по-големи и по-малки яма кратери.

В един от тези кратери има лава езеро, което се смята, че съществува от 1960 г.

Вулканът Амбрим, разположен в архипелага Вануату, на 1.750 км източно от Северна Австралия, съдържа езера от лава в два кратера, намиращи се близо до върха.

Калдерата е широка 12 км и се смята, че се е образувала преди около 1900 години. Има два вентилационни отвора в нея, които са се превърнали в кратери, наречени Марум и Бенбоу. И двата съдържат малки езера от лава, които от време на време избухнат.

Еребус е разположен на остров Рос и е вторият по големина вулкан в Антарктика. Носи титлата най-южен активен вулкан на Земята.

Той съдържа активно лава езеро в рамките на втори кратер, което е широко 250 метра и 100 метра дълбоко. Смята се, че съществува от 1972 г.

Вижте още: Най-впечатляващите кратери на повърхността на Земята

Килауеа е най-младият и най-активен хавайски вулкан, разположен в южната част на остров Хавай известен като Големия остров. Килауеа има две постоянни езера от лава: едно в кухината в Halema'uma'u в рамките на калдерата и друго в конуса Pu'u'Ō'ō.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...