Редки световни чудеса: вулканичните езера от лава

134917
Редки световни чудеса: вулканичните езера от лава

Повечето вулкани имат дълбока вътрешна камера от разтопени скали, която обаче е покрита с твърд покрив, който пречи на магмата да излиза на повърхността.

Понякога обаче тази магмена камера се намира на върха на вулкана, в гигантския му кратер, където свободно бълбука и извира на повърхността.

Вулканолозите често описват тези езера от лава като "прозорци в сърцето на вулканите". "Персистиращите езера от лава са много редки и изискват деликатно равновесие между притока и загубата на топлинна енергия", според VolcanoDiscovery.com.

Има само една шепа устойчиви лава езера в света. Най-известното от тях е Нирагонго, намиращо се в Конго. То е с площ около 1.2 км, най-голямото в света, и е дълбоко около 600 метра.

Не е известно кога се е формирало езерото от лава, но вулканът изригва след 1882 г. Той е известен с изключително бързия си поток, която се спуска със скорост до 100 км / ч, когато се оттича лава езерото.

На 10 януари 1977 г. стените на кратера се разрушават и лавата от езерото се оттича за по-малко от час към близките  села, където убива най-малко 70 души. Друго голямо изригване настъпва през 2002 г. За щастие, тогава 400 000 души са евакуирани. Въпреки това жертвите са 147.

Друго подобно езеро от лава в Африка е Ерта Але, намиращо се в активен вулкан в региона Афар на Североизточна Етиопия.

Ерта Але е висок само 613 м, но удължената му калдера е с дължина 1.7 км. В рамките на тази калдера има многобройни потоци лава и няколко по-големи и по-малки яма кратери.

В един от тези кратери има лава езеро, което се смята, че съществува от 1960 г.

Вулканът Амбрим, разположен в архипелага Вануату, на 1.750 км източно от Северна Австралия, съдържа езера от лава в два кратера, намиращи се близо до върха.

Калдерата е широка 12 км и се смята, че се е образувала преди около 1900 години. Има два вентилационни отвора в нея, които са се превърнали в кратери, наречени Марум и Бенбоу. И двата съдържат малки езера от лава, които от време на време избухнат.

Еребус е разположен на остров Рос и е вторият по големина вулкан в Антарктика. Носи титлата най-южен активен вулкан на Земята.

Той съдържа активно лава езеро в рамките на втори кратер, което е широко 250 метра и 100 метра дълбоко. Смята се, че съществува от 1972 г.

Вижте още: Най-впечатляващите кратери на повърхността на Земята

Килауеа е най-младият и най-активен хавайски вулкан, разположен в южната част на остров Хавай известен като Големия остров. Килауеа има две постоянни езера от лава: едно в кухината в Halema'uma'u в рамките на калдерата и друго в конуса Pu'u'Ō'ō.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg