Румъния - предпоследна в Европа по брой търговски площи на човек от населението

2980
Румъния - предпоследна в Европа по брой търговски площи на човек от населението

Румъния е сред страните с най-малко търговска площ от големи търговски центрове на човек от населението в Европа, посочи изследване на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

В северната ни съседка се падат 20 кв. м площ от големите търговски центрове на 1000 души население сред 18-те европейски страни, участвали в класацията.

Така страната се нарежда на 17-о място в класацията, като след нея се нарежда единствено Гърция, сочи още проучването.

Въпреки негативните данни обаче, те сочат значителния потенциал на страната за изграждане на големи търговски центрове, като специалистите очакват значителното им нарастване през следващите две години, на фона на големия брой проекти в процес на изграждане.

Това ще доведе до изпреварване на Словакия през 2008 година по този показател.

Първи в класацията са Швеция, Холандия и Ирландия, където към настоящия момент разполагат с близо 400 кв. м на 1000 души.

Най-много търговски площи се очаква да бъдат въведени през следващите две години в Русия, където се очаква близо 4 млн. кв. м нови търговски площи.

За сравнение, в Румъния за периода се прогнозира увеличаване на търговските площи с 400 000 кв. м.

Потенциалът на развитие на търговските площи е довел и до значително повишение на инвестициите в Румъния, като основната част от тях се насочват към столицата на страната и по-големите градове.

Наемите на улични търговски площи в столицата на Румъния - Букурещ са се повишили с 40% през изминалата година по данни на имотната агенция Regatta.

В центъра на града наемите са се повишили с 20%, докато в покрайнините с 40%, сочат още публикуваните данни.

Специалистите прогнозират трендът на повишение на наемите да продължи до 2008 година, въз основа на добрия темп на нарастване на румънската икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg