Русия е сред най-опасните държави за журналистите

1033
Русия е сред най-опасните държави за журналистите

Руската федерация е една от най-опасните държави за журналисти, съобщава в четвъртък Франс Прес, позовавайки се на данни на международната правозащитна организация Freedom House (FH).

Неправителствената организация представя всяка година доклад за средата, в която работят медиите в различните страни. От FH информират, че за миналата 2009 г. ситуацията с нарушаване свободата на пресата и правата на журналистите в Русия на практика не са се променили, спрямо 2008 година.

В доклада за 2008 г. Русия бе посочена сред държавите, където опозицията, НПО и независимите медии изпитват силен натиск от страна на властта.

Все пак РФ не попада в челната десетка на най-неблагоприятните държави от гледна точка свободата на медиите. Както информира агенцията, според доклада на FH, най-лоша през 2009 г. е ситуацията в Беларус, Иран, Либия, Миянма, Северна Корея, Тюркменистан, Узбекистан, африканска държава Еритрея, Екваториална Гвинея и в Куба.

Повишаването на натиска върху медиите в редица държави в Африка, Латинска Америка и Близкия Изток, будят тревоги у FH.

Ясно изразена регресия в движението към свободата на словото от FH отбелязват в Иран, където преследването на опозицията и цензурата се засилиха след състоялите се през юни 2009 г. президентски избори. Въпреки всичко, от организацията отчитат и положителни тенденции в региона. В частност се посочва Израел, стъпил на пътя за мирни преговори с Палестина.

Африканските държави ЮАР и Намибия потънаха в класацията на FH тази година от категорията страни със свободна преса до категорията „частично свободни", а Мадагаскар се причисли през 2009 г. към държавите с несвободни медии.

В Латинска Америка, според оценките на FH, в Мексико и Хондурас нарушаване свободата на медиите през 2009 г. е най-осезателно.

В азиатския регион Freedom House отбелязва положителни тенденции в шест държави, сред които са Индия и Индонезия и говорят за ограничаване на свободите на медиите в Бангладеш и Бутан.

Сред страните от Западна Европа, традиционен регион с развити демократични традиции, Италия се сдоби със статута на държава с „частично свободни" средства за масово информиране. Там се отчита силно влияние на властта върху дейността на медиите, както и голям брой държавни медии.

Пълният текст на доклада за степента на свободата на медиите по света ще бъде публикуван по-късно в четвъртък на официалната електронна страница на FH.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg