Сиренето е може би най-популярният млечен продукт в света. За една година в света се произвежда над 18 млн. тона от него.

Едно от най-скъпите сирена в света е това от... лос. То се произвежда във ферма в Швеция и се прави от млякото на трите лоса, които живеят във фермата на семейство Йохансон.

Собствениците са опитомили лосовете, така че да могат да ги доят, защото това, по принцип, не е лесна работа. Доенето може да стане само между май и септември. Това е и една от причините сиренето да е толкова скъпо. Доенето на едно животно отнема 2 часа.

Сиренето съдържа 12% мазнина, 12% протеини и от него се произвеждат едва 330 кг на година. Семейство Йохансон го продава на луксозни шведски хотели и ресторанти за около 1000 долара на килограм.

Това, обаче, не е най-скъпото сирене в света. Тази титла принадлежи на пушеното сирене „Пуле", което се произвежда в резервата Засавица, близо до Белград. Един килограм от него се продава за цена около 1000 евро.

В него няма никакви специални съставки, освен магарешко мляко. Името на марката - „Пуле" идва от сръбската дума за „магаре".

Млякото идва от 100 магарета, които живеят в района на резервата. То е нискомаслено, а в резервата обмислят да го използват, за да произвеждат още ликьор и козметични продукти.