Саудитският принц продължава да е най-богатия арабин

5481
Саудитският принц продължава да е най-богатия арабин

Саудитският принц Алуалид бин Талал ал Сауд продължава да оглавява класацията на 50-те най-богати араби на изданието Arabian Business и през 2009, информира WSJ.

В същото време класираният на трето място през миналата година Маан Ал Санеа, изпада от класацията вследствие на финансовите си проблеми.

Класацията, публикувана днес, е съставена от араби, които са натрупали състоянието си чрез бизнес и изключва кралски особи освен ако тяхното богатство не е постигнато с бизнес.


Принц Алуалид успява да възстанови част от загубите отчетени през 2008 г., като личното му състояние в момента възлиза на около 18 млрд. долара, в сравнение със 17.08 млрд. долара година по-рано.

Класираният на второ място саудитски шейх Мохамед бин Иса ал Джабер разполага с 9.7 млрд. долара. Неговият бизнес е туризма.

Маан Ал Санеа, собственик на изпадналата във финансови затруднения Saad Group, вече не е част от класацията, след като през 2008 заема третото място. Saad Group спря да обслужва част от задълженията си по-рано тази година.

Третото място тази година се заема от кувейтецът Насер Ал Карафи, който се занимава с търговия на дребно. Той отстъпва с една позиция в сравнение с миналата година, а състоянието му възлиза на 9.4 млрд. долара.

Веднага след него се нарежда саудитският енергиен магнат Мохамед Ал Амуди с богатство от 8.8 млрд. долара.

Ново лице в класацията тази година е Насер Ал Рашид от Саудитска Арабия, който се занимава основно със строителство и индустриална дейност, а състоянието му достига 8 млрд долара.

Фамилията от ОАЕ Ал Гураир, която специализира в банково дело и финанси, остава на шесто място с богатство в размер на 7.1 млрд. долара.

На седмо и осмо място са саудитските фамилии Бин Ладен и Олаян, които разполагат със 7.1 млрд. долара и 6.9 млрд. долара, респективно.

Без промяна на под номер девет се нарежда бахрейнската фамилията Кануу със състояние в размер на 6.1 млрд. долара, която се занимава основно със строителство и индустриална дейност.

Челната десетка се оформя от палестинският строителен и промишлен магнат Саи Куру, чието лично богатство възлиза на 6 млрд. долара.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg