Седем грешки с парите, които да не допускате през 2016 г.

13994
Седем грешки с парите, които да не допускате през 2016 г.

Началото на новата година обикновено е моментът, от който стартирате начисто. А защо не и моментът, в който вече няма да повтаряте стари грешки. Ето някои често срещани грешки, които може би сте правили с парите си през 2015-та година и които е добре да избягвате през следващата:

1. Не спестявате, за да подсигурите старините си

Не веднъж сме казвали, че колкото по-рано започнете да пестите, за да подсигурите старините си, толкова по-малко ще трябва да спестявате и по-лесно ще достигнете целите си. Причината за това – сложната лихва или капитализирането на спестяванията ви с времето.


Вижте още: Колко трябва да пестите, за да се пенсионирате милионер?

Един пример: ако започнете да влагате определена фиксирана сума пари всеки месец в допълнителен пенсионен фонд между 25 и 35 години (10 години), то на 65 е много вероятно да разполагате с по-голяма спестена сума от тази, която бихте имали, ако сте внасяли същите средства, но в годините между 35 и 65 години (30 години). Това се дължи именно на фактора време.

Ако досега не сте започнали да пестите, започнете от началото на следващата година.

2. Живеете от заплата до заплата

Добре е да започнете да заделяте средства настрани. Това ще ви помогне, както да посрещнете извънредни нужди, които възникват, така и да изпълните други планирани по-значителни покупки.

Всъщност заделяне на 10% от дохода, е един от най-често срещаните съвети от финансовите експерти. Ако този процент ви се струва твърде голям, започнете с по-малък, но го правете редовно.

3. Не вземате насериозно намаляване на задълженията си

Започнете с най-скъпите си задължения. Знаете ли, че кредитна карта с баланс от 15 355 лева и 15% средно годишна лихва означава 2 300 лева в лихви за кредитната компания всяка година.

А знаете ли, че ако плащате само минималната вноска по кредитните карти, ще ви отнеме над 20 години, за да заличите задължението си?

4. Купувате нова кола

Всеки иска да кара нова кола, за съжаление не всеки може да си го позволи. Да не живеете над възможностите си е едно от основните правила за това да намерите пътя към богатството. В тази насока, обмислете добре решението да купите нов автомобил.

Новите автомобили губят средно 9% от стойността си в момента в който излязат от представителството. В първите четири години, автомобилите губят средно над 40% от стойността си. Това си е една много лоша инвестиция.

5. Купувате по-голям от необходимия ви имот

Освен да карат нови автомобили, хората често се изкушават да живеят нашироко. И докато размрaзяването на кредитния пазар, най-вероятно ще ви позволи да си купите по-голямо жилище, въпросът който трябва да си зададете е, то наистина ли ви е нужно?

Както всички знаем, лихвите по кредитите у нас са далеч по-високи в сравнение с тези в останалите европейски страни (за разлика от лихвите по депозитите). Имайте предвид, че през първите три-четири години от живота на един ипотечен кредит, основното, което ще плащате са лихви, а главницата ще намалява далеч по-бавно.

Казано по друг начин, по-голям от нормалното ипотечен кредит, може да ви създава сериозни проблеми с изплащането му и да доведе до загуба на имуществото, при невъзможност да го обслужвате.

Специалистите препоръчват вноските по този род кредити да не превишава 40% от доходите на кредитополучателите.

6. Не си водите разчет за разходите

Това може да е критично по пътя на намаляването на текущите ви разходи. Ако не знаете за какво си харчите парите, как можете да се отървете от излишните харчове?

7. Нямате записани финансовите си цели

Липсата на финансов план се сочи от почти всички финансови консултанти, като една от основните причини за безпорядъка в личните ви финанси. Започнете следващата година с един ясно написан и конкретен финансов план, който да следите през годината дали изпълнявате.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg