Седемте най-интелигентни градове в света

23833
Седемте най-интелигентни градове в света

Американският изследователски институт The Intelligent Community Forum, който работи по създаването на модели за икономическо и социално развитие, посочи кои са най-интелигентните градове в света.

Какво всъщност значи „интелигентен град“? Става дума за урбанизирано населено място с развити информационни и комуникационни технологии, с развит икономически и социален модел, който генерира растеж, отговаряйки на културните и социални предизвикателства. Ето кои са градовете финалисти:

7. Торонто, Канада.

Канадският метрополис зае седмо място сред най-интелигентните градове в света, благодарение на възстановяването на крайбрежната ивица на града. От изоставено индустриално гробище, кметството и неговите партньори се заеха да изграждат ултрамодерен център, предназначен да стане една от красивите витрини на страната. То ще бъде люлка на формиращи се в момента иновиативни компании, които да спомогнат за създаването на 35 000 работни места през следващите пет години. Когато към това се добавят пет университета, специализирани в иновациите и новите технологии, перспективите са повече от добри.

6. Таоюан, Тайван.

44 000 компании, 10 000 завода, 24 индустриални парка – всички ключови сектори на икономиката от въздухоплавателни технологии до логистика и хранителна промишленост са представени в Таоюан. В същото време градът и различните предприятия са изработили нещо уникално по рода си - програма за обучение и образование на всички служители без квалификация, както и за всички безработни. Под формата на платформа онлай, придружена от семинари и образователни курсове, тази програма позволява на всички граждани да се обучават навсякъде по най-новите технологии според собствените си професионални амбиции, своята възраст и среда.

Вижте още:Най-интелигентните градове в света

5. Талин, Естония.

Талин е единственият европейски град, който се класира сред челните седем. За две години индустриалният парк на естонската столица се разви от 50 до 250 компании. Неговата гениална идея? Технологиите са в центъра на градския живот и то от най-млада възраст. Всички училища са снабдени с компютри и инернет, в града има 365 места с Wifi, от които 60 са безплатни. И освен това всички малки неща от градското ежедневие – електронни билети, превърнали се почти в разменна монета в града.

4. Тайчунг, Таван

Градът е почти изцяло покрит от интернет с много висока скорост. В него работи Институт за градски изследвания, който позволява на около 50 компании да имат достъп до широка база данни благодарение на облачните технологии. Инициатива постепенно повлича и нови – от проекти за индустриално сътрудничество до проекти в сферата на общественото здравеопазване, качество на живота и енергетика.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ralica Naumova
# 0
16:06 | 24 June 2013
Ех, защо не съм се родила някъде там! Макар и щъркела да ме беше хвърлил от по-височко!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg