Шефът на Apple е най-добре платен в Силициевата долина

1742
Шефът на Apple е най-добре платен в Силициевата долина

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук е най-добре платеният шеф на публична компания в Силициевата долина през 2011 г., показва класация на Mercury News.

В първата си година начело на компанията Кук изпреварва главния изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън, след като е заработил 378 млн. долара през 2011 г.

Почти цялата сума е в акции, които Кук не може да продава години наред и които бордът на директорите на Apple се надавя, че ще го мотивират да остане в компанията.

Общото заплащане на Кук за миналата година засенчва това на Елисън, който е заработил 77.5 млн. долара, в това число и 62.6 млн. долара под формата на опции за закупуването на акции.

Средното заплащане на главните изпълнителни директори на публични компании, базирани в района около залива на Сан Франциско, е било около 3 млн. долара. Сумата нараства, в сравнение с 2010 г., когато е била около 2.8 млн. долара.

Проучването включва заплатите, бонусите и опциите за закупуване на акции на главните изпълнителни директори, обявени от 198-те най-големи публични компании в района около залива на Сан Франциско за финансовата 2011 г.

На трето място в класацията се нарежда Джон Хамергрен, ръководителят на гиганта в сферата на здравеопазването McKesson. Той е получил 32 млн. долара, или с 5% по-малко от 2010 г. Челната петица се оформя от Джон П. Даан от Altera (29.6 млн. долара) и Джон Уотсън от Chevron (18.1 млн. долара).

От 199 CEO-та в 198 компании (Prologis има двама главни изпълнителни директори) 100 отчитат ръст в заплатата си през 2011 г., 62 отчитат понижение, а при петима няма промяна. Допълнително 32-ма CEO-та не са ръководили настоящите си компании повече от две години и затова не са включени в класацията. Средното увеличение в заплащането е 33%.

Реално Тим Кук е получил 1.8 млн. долара под формата на заплата и бонуси. Останалата сума е под формата на 1 млн. акции на Apple, на които той ще стане собственик в продължение на 10 години. Стойността е изчислена по цената на акциите на Apple по времето, когато са му гарантирани. Към 11 юли обаче цената на затваряне на акциите е около 598 долара на акция и стойността на ограничените акции на Кук скача до близо 600 млн. долара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg