Шест изобретения, за които авторите им съжаляват цял живот

17698
Шест изобретения, за които авторите им съжаляват цял живот

Всички хора правят грешки, заради които после съжаляват. В повечето случаи последствията обаче са незначителни както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Малцина са хората, чиито постъпки оказват сериозно въздействие върху човечеството. Днес ще поговорим точно за подобни изобретения, чиито създатели не са подозирали, че те могат да бъдат използвани не за хуманни цели.

Това ги е накарало да съжаляват до края на живота си.

Динамит


Изобретател: Алфред Нобел

Парадоксално, но факт. Човекът, дал своето име на международно признатите Нобелови награди, през живота си е изработвал военни машини.

Той създава динамита, тъй като се е надявал, че така ще сложи край на големите военни конфликти – оръжие с такава сила е способно да накара хората да се замислят за последствията от евентуалното му приложение.

След първото използване на динамит на бойното поле, ученият е принуден да признае, че е бил прекален оптимист.

Лютив спрей

Изобретател: Камран Логман

Логман е ръководил екип от техници, наети от ФБР за разработването на средство за поразяване без летален изход.

Подобно на другите изобретатели на подобни оръжия, Логман също страдал от своя собствена представа за околния свят. Тя не била адекватна на реалността.

Ученият бил поразен, когато видял какво прави творението му в действие. Полицията разпръсквала тълпи от протестиращи студенти, щедро поливайки ги с лютива течност.

Ядрен синтез

Изобретател: Алберт Айнщайн

Знаменитото уравнение E=mc? може да се определи като праотец на ядрената бомба.

Айнщайн, който бил известен пацифист, до края на живота си съжалява за ролята си в създаването на това разрушително оръжие.

Той никога не е работил над самата бомба. Вместо това гениалният учен бил инициатор на кампания, в резултат на която САЩ започва да създава бомба.

В началото на Втората световна война мнозина смятат, че Германия работи над създаването на атомна бомба и Айнщайн написва писмо, адресирано до Рузвелт, в което го призовава САЩ да направи същото.

АК-47

Изобретател: Михаил Калашников

Той разработва АК-47 в края на Втората световна война. За съжаление, забележителното оръжие се превръща в безкраен източник на кръвополития.

Автоматът започва да се произвежда серийно и да се продава зад граница. АК-47 е признат официално за най-смъртоносното огнестрелно оръжие на 20 в.

Неговият изобретател до края на живота си се терзае, тъй като изпитва морална отговорност за пролятата кръв.

През 2010 г. Калашников пише писмо до Руската православна църква, молейки за помощ в намирането на решение на нравствената дилема.

Екстази

Изобретател: Александър Шулгин

Шулгин създава съвременната формула на екстази в края на 1970-те. Той самият изпробва въздействието му. След това публикува задълбочено изследване на екстазито, което предлага използването му като таблетки в психотерапията.

За известно време препаратът показва добри резултати.

След време светилата на медицината поставят друга оценка. Формулата на екстазито е забранена, но това не пречи днес да се произвеждат синтетични аналози.

Смъртоносна инжекция

Изобретател: Джей Чепмен

Разстрел, електрически стол, обесване, газова камера – американските престъпници винаги са имали интересен избор пред себе си. Но обществото било на друго мнение. Етично ли е или не е?

Новият метод – смъртоносната инжекция, бил предложен от експерта от щата Оклахома Джей Чепмен.

Той искал с един удар да убие цяло семейство зайци. Хуманната екзекуция трябвало да понижи броя на възраженията към съда против безсърдечните смъртни присъди.

Правителството на САЩ приело идеята на Чепмен. Щом обаче последният станал свидетел на това как умира престъпник, инжектиран със смъртоносната инжекция, той се отрекъл от иновацията си завинаги.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg