Шест от най-трудните въпроси на интервю за работа през 2015 г.

10935
Шест от най-трудните въпроси на интервю за работа през 2015 г.

Въпросите на интервютата за работа стават все по-трудни и стресиращи, като хората, които ги провеждат, вкарват цялата си фантазия в това максимално точно да преценят психологията на кандидатите срещу тях.

Другата цел на нестандартните въпроси е да се заобиколят така наречените „заучени отговори“, които интервюираните най-вероятно са си подготвили.

Ето някои от най-трудните въпроси на интервюта за работа, задавани във водещи щатски компании през 2015 година:


„Колко бихте поискали, за да измиете прозорците в Сиатъл?“

Разбира се, няма как да знаете колко точно са прозорците в Сиатъл. Целта на въпроса е да може да се види как се справяте с проблеми и големи числа.

Повечето хора приемат въпроса много конкретно и се опитват да изчислят какъв е броят на прозорците. Вместо това е много по-добре да насочите вниманието си към това колко бихте таксували за прозорец или за труда си като цяло, в зависимост от това колко време би ви отнело.

Каквато и да е логиката ви, трябва да я обясните на интервюиращия.

„Обяснете с няколко изречения на осемгодишен какво е база от данни“

В Google често ползват този въпрос, за да видят какви са възможностите ви за комуникация с клиенти.

Често клиентите не разбират технологичния език и термини. Един от най-добрите отговори на този въпрос е нещо от рода на „Базата от данни е машина, която запомня много информация за различни неща“, съветват от Five O'Clock Club - агенция за подбор на персонала.

„Какво закусвате?“

Много от въпросите целят, освен да ви хванат неподготвени, да дадат отговор на това дали ще се вместите добре във фирмената обстановка и култура. Това е един възможен въпрос в тази насока.

В най-добрия случай обикновено ще закусвате нещо, което основна част от хората в компанията хапват сутрин, или се предлага във фирмената закусвалня.

„Опишете жълтия цвят на сляп човек“

Въпрос, целящ да провери какви са комуникационните ви умения, както и възможността ви да описвате абстрактни понятия.

Отговорът на този въпрос изисква „умения да се фокусирате върху конкретните характиристики на жълтия цвят и възможността да го опишете по позитивен начин, без да използвате обекти в жълто", като банани например.

„Ако откриете, че имате 1 000 имейла в пощенската си кутия, но можете да отговорите само на 300, как ще ги подберете?“

С други думи, как организирате работното си време и подреждате приоритетите си. От Five O'Clock Club препоръчват да поставите с по-висок приоритет писмата от вашия пряк началник и най-големия си клиент.

Всеки друг извън тези категории би ви се обадил по телефона, ако е нещо наистина важно.

„Разкажете за случай, когато сте имали разногласия с вашия мениджър. Как са били решени те?“

Това е класически въпрос според Five O'Clock Club. Добре е да сте подготвени за него. Целта е да се види как се справяте в конфликтни ситуации.

Бъдете спокойни, когато отговаряте и давайте много подробности, за да се види, че сте имали право в описваната ситуация. Дайте да се разбере, че сте опитали всичко, за да се изгладят разногласията.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg