Шест вулкана, които могат да ни изтрият от лицето на Земята

36147
Шест вулкана, които могат да ни изтрият от лицето на Земята

От опасни потоци лава до катастрофални мегацунамита - ефектите от вулканичните изригвания могат да бъдат ужасяващи.

Нещо повече, напълно вероятно е тези изригвания да са достатъчно мощни, за да сложат край на света такъв, какъвто го познаваме.

Всички шест вулкана, изброени по-долу, имат една особеност: опустошителен потенциал да променят лицето на Земята завинаги.


Везувий, залива на Неапол, Италия

Везувий е изригвал през съзнателния живот на човечеството около 30 пъти. Най-унищожителното е изтриването от земята на древния град Помпей.

Според вулканолозите едно негово престоящо мощно изригване би било фатално. То ще заличи от картите Неапол, а животът на три милиона души ще е изложен на риск.

"Везувий ще изригне - това е сигурно, защото той е активен вулкан. Италия трябва да обсъди и изготви план за действие при тази ситуация", предупредиха експерти още през 2013 г.

За нещастие, повече от половин милион души живеят в непосредствена близост до огневата линия на Везувий.

При едно потенциално изригване вулканът може да избълва скали и пепел със скорост близо 160 километра в час, а опасните газове ще напълнят атмосферата.

Фиджи, Токио, Япония

На малко повече от 150 км от Токио се намира култовата планина Фуджи – активен вулкан, за когото Японската агенция за метеорологичен контрол предупреждава, че е под заплаха от изригване.

Тревожен е фактът, че според експертите вулканът е "под голям натиск" след опустошителното земетресение с магнитуд девет по Рихтер от 2011 г.

Не е изключено едно ново земетресение, каквито в Япония не са рядкост, да активизира вулкана. А историята от 1707 г. показва, че това е порочен кръг – изригването на вулкана тогава води до земетресение с магнитуд от 8.7 по скалата на Рихтер.

Това последно изригване бомбардира околностите на днешно Токио с горяща сгурия и пепел. Днес подобен взрив би могъл да нанесе щети за 30 милиарда долара, а милиони ще бъдат прогонени от домовете си.

Няколко по-големи изригвания може да сринат икономиката на Токио и да застрашат пътните му връзки с останалата част от Япония, което ще парализира преработващата промишленост на страната.

Вижте още: Гореща ваканция: да обиколим вулканите по света

Катла, Исландия

През 2010 г. гигантски обеми пепел от изригване на исландския вулкан Ейяфятлайокутл затвориха части от европейското въздушно пространство.

А само на 27 километра от кратера на този вулкан се намира друг, много по-опасен – Катла.

Потенциалната сила на тази заплаха е десет пъти по-голяма, отколкото е световният опит с Ейяфятлайокутл.

А според историята, когато Ейяфятлайокутл изригва, Катла никога не остава по-назад. Последното подобно събитие е през 1918 г.

Според експертите изригване на Катла бързо ще втечни леда около вулкана, което ще доведе до изливането на колосално количество вода от източния бряг на островната държава в Атлантическия океан, което пък е възможно да причини огромни наводнения.

Изригването може да има глобални климатични ефекти, като охлаждане на планетата за цяла година или повече, което да причини сериозен недостиг на храна.

Възможно е то да е придружено и със значителни сеизмични движения, които да доведат до сериозни разрушения.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

JJIvanov
# 0
10:01 | 27 January 2016
Везувии и Фуджи не могат да направят големи бели обаче тези от ИСландия са опасни.> След изригвания замърсяват със сецифични вулканогенни частици огромни региони и следват революции,масови погроми,войни и чумни пандемии.. Ударите срещу охраната на средиземно море осигурявана от хора вкл в Либия,Египет,Сирия,Иемен и Украйна са след показно замърсяване с вулканогенни частици с режещи за повърхноста излъчвания..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg