Сингапур вече е най-щастливата икономика в света

4213
Сингапур вече е най-щастливата икономика в света

За първи път от декември 2014 г. Сингапур падна под Тайланд в така наречения „Индекс на нещастието“, изготвян от Bloomberg.

Това означава, че градът-държава може да се похвали с най-ниската комбинация от инфлация при потребителските цени и безработица в света.

Последните данни за индекса на потребителските цени в Сингапур отчитат дефлация в размер на 0.5%, докато безработицата по официални данни е 1.9%.


Това осигурява на градът-държава резултат от 1.4% в „Индекса на нещастието“, в сравнение с 1.5% за Тайланд и 2.9% за Япония, въз основа на най-новите налични данни.

На противоположния полюс Венецуела остава най-нещастната икономика сред 70-те държави по света, които са включени в индекса от Bloomberg. Южноамериканската нация в момента се бори с трицифрена годишна инфлация, достигаща 180%.

Икономисти прогнозират забавяне в ръста на икономиката на Сингапур през 2016 г. до 1.8%, след като тя нарасна с 2% през миналата година. Това е свързано със спада в регионалната търговия и забавянето на ръста на китайската икономика.

От Bloomberg не съобщават за други размествания в класацията, прогнозни данни за която бяха обявени през февруари. Тогава те показаха, че сред 10-те най-нещастни икономики има три балкански държави – Гърция (3), Сърбия (6) и Турция (7). Към тях се присъединява и Украйна, която заема петата позиция в негативната класация.

България бе класирана приблизително в средата на подреждането - на 33-о място, приближавайки се с осем места към по-добрия край на индекса, в сравнение с 2015 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg