Слабият долар и протекционизмът отслабват влиянието на Ню Йорк като финансов център

1191
Слабият долар и протекционизмът отслабват влиянието на Ню Йорк като финансов център

 Най-малко 193 хил. души работят в Ню Йорк за чуждестранни компании. Въпреки това развиващият се протекционизъм и слабият долар могат да възпрепятстват бъдещи инвестиции в тези компании, показва изследване на Partnership for New York City.

Резултатите от изследването показват намаляване на световното влияние на Ню Йорк като финансов център в полза на Токио, в който са разположени централните офиси на 50 от 500-те най-големи компании.

На второ място се оказва Париж с 25 централни офиса, а Ню Йорк и Лондон си поделят третото място с по 22 централни офиса. На четвърто място се нарежа Пекин с 18.

Почти половината чуждестранни инвеститори планират намаляване на присъствието си в САЩ, както и съкращаване на новите инвестиции, показват данни на DTZ.

Друго цитирано в доклада на Partnership for New York City проучване пък показва, че 50% от компаниите свързват САЩ с определени рискове, като например зараждащ се протекционизъм, докато същевременно други страни предлагат все по-добри възможности.

През 2006 г. общият обем на чуждестранни инвестиции в Ню Йорк е бил 58 млрд. долара, т.е. 10% от съвкупния обем на стоки и услуги, докато в Лондон той е възлизал на 194 млрд. долара или 25%.

Почти половината от чуждестранните инвестиции в Ню Йорк са съсредоточени във финансовия и застрахователния сектор. Информационният сектор привлича 12% от инвестициите, а производственият- 8.3%.

Политиката, насочена към ограничаване на чуждестранните инвестиции, става все по-популярна във Вашингтон, коментира Reuters. Partnership for New York City препоръчва на политиците да поддържат чуждестранните инвестиции по време на предизборната кампания.

Според доклада опонентите на инвестиции в държавни инвестиционни фондове изтъкват заплахите от страна на контролиращата тези фондове държава, макар че практиката показва, че рисковете при вложения в тях изобщо не са толкова големи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg