След колко години жените ще получават колкото мъжете?

2306
След колко години жените ще получават колкото мъжете?

Прогресът по отношение на изравняване на заплатите между мъжете и жените върви с много слаби темпове, въпреки сериозният образователен напредък сред жените в световен мащаб, сочи доклад на World Economic Forum (WEF).

С темповете, в които се движи изравняването между двата пола, ще са нужни 118 години, за да се получи равенство в заплащането, сочат изчисления.

Разликата в заплащането се е приближило едва с 3% от 2006 година насам, според изследване на WEF.


В САЩ дори разликата в заплащането се разширява, което води до това страната да изпадне от 20-а позиция в класацията на страните с най-голямо равенство в заплащането - до 28-а позиция.

И докато жените намаляват разликата по отношение на образованието, това не се е прехвърлило в такава степен и при заплащането. Жените са преобладаваща част сред завършващите студенти в 97 страни по света, но са преобладаващи лидери едва в четири.

Скандинавските страни са най-напред в класацията на намаляване на разликата. Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция са четирите страни с най-голямо равенство между мъже и жени.

Освен САЩ, в още четири страни се наблюдава влошаване на равенството между мъжете и жените от 2006 година насам – Йордания, Иран, Шри Ланка, Мали, Хърватия и Словакия.

Страната ни като цяло се представя добре в класацията, като заема 43-а позиция по най-малка разлика, сред изследваните 145 страни по света.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg