Созопол сред топ 3 на най-желаните дестинации за 2015 г.

5753
Созопол сред топ 3 на най-желаните дестинации за 2015 г.

Созопол попадна сред финалистите в престижна класация на Световния съвет по пътувания и туризъм.

Българският курортен град е в челната тройка на най-желаните дестинации за посещение в света през 2015 г.


Останалите двама финалисти в класацията са столицата на Словения - Любляна, и североизточното крайбрежие на Тайван.

Световният съвет по пътувания и туризъм връчва награди в шест категории, между които е и категорията Дестинация. Останалите са Общност, Околна среда, Иновации, Награда на хората и Устойчив бизнес.

Наградата в категорията Дестинация има за цел да отбележи отличните постижения в управлението на дадена дестинация, а за нея може да кандидатства всяка страна, регион, щат или национален парк, които работят в посока създаването на по-голяма устойчивост чрез сектора на пътуванията и туризма.

Критериите за оценка включват подобряването на преките икономически и социални придобивки на местните хора; съхраняването и защитата на природната и културната среда; смекчаване и адаптиране на туристическите дейности към климатичните промени и зачитането на правата на местните и хора в съответната дестинация.

В краткото представяне на Созопол на сайта на Съвета по туризма се казва, че да запазиш наследството на даден град, докато в същото време гарантираш, че градът отговаря на съвременните изисквания, винаги е предизвикателство.

Да го правиш, когато собствената ти история се простира чак до 611 г. преди Христос, е още по-трудно. От организацията отбелязват, че българският град прави всичко това, докато в същото време подсигурява най-високи нива на достъп, което го прави финалист в категорията Дестинация.

Вижте още: 10 от най-красивите български градове

Намиращият се в Бургаския залив Созопол е най-старият град по българското Черноморие. Известен в миналото като Аполония, градът е бил важно търговско пристанище във времената на Древна Гърция.

Днес в града все още има сгради и руини, датиращи от четвърти век, заедно с прекрасно запазения стар град с калдаръмени улици, средновековен камък и дървени къщи.

През 2002 г. е основана фондация „Созопол“, която да подсигурява устойчивостта на града на фона на нарасналата му популярност сред туристите. По това време крайбрежието е мръсно, пълно с боклуци, а в морето постоянно се изливат отходни води.

Днес не само че градът е възстановен с местен труд и с възможно най-автентичните строителни материали, но това е направено така, че той да бъде достъпен за възможно най-много хора – до такава степен, че Созопол е един от едва шестте члена на Лигата на историческите и достъпни градове.

Победителите в отделните категории ще бъдат обявени официално по време на специална церемония на 15 април в Мадрид.

Снимки: Уикипедия

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg