Стив Джобс с възнаграждение за изминалата година в размер на 647 млн. долара

2606
Стив Джобс с възнаграждение за изминалата година в размер на 647 млн. долара

Изпълнителните директори на 500-те най-големи щатски компании са получили повишение от 38% в годишното си възнаграждение за изминалата година, като общата сума възлиза на 7.5 млрд. долара, посочиха данни на изданието Forbes.

Средното възнаграждение за изминалата година възлиза на 15.2 млн. долара на човек. Основната част от получените суми е заемало упражняването на опции от страна на изпълнителните директори, възлизащи на 48% от получените суми.

Най-високо възнаграждение в направената класация за изминалата година е получил Стив Джобс - изпълнителен директор на Apple. Въпреки символичната заплата от 1 долар той е получил сумарно 646.6 млн. долара от продажба на акции.

Следващите четири най-добре платени мениджъри на водещите щатски компании са били Рей Ирани от петролната компания Occidental Petroleum със сумарно възнаграждение от 322 млн. долара, следван от Бари Дилър от интернет компанията IAC/Interactive Corp с 295 млн. долара, Уилиам Фоли от финансовата компания Fidelity National Financial с 180 млн. долара и Тери Семел от интернет компанията Yahoo! със 174 млн. долара.

На шесто място сред най-добре платените топ-мениджъри на водещите щатски компании се нарежда изпълнителният директор на Dell - Майкъл Дел със сумарно възнаграждение за изминалата година в размер на 153.2 млн. долара.

При изследването под внимание са взети компенсациите на водещите мениджъри при упражняването на опциите им и превръщането им в пари, без да се отчитат неупражнените такива.

Класацията относно това кой от изпълнителните директори в най-голяма степен е заслужил парите си за втора поредна година на първо място е класиран Джон Бъксбаум от инвестиционния фонд за недвижими имоти General Growth Properties.

Класирането е направено въз основа на изследване на 189 компании, чиито изпълнителни директори са се задържали на своите позиции през последните шест години, като са изследвани получените от тях бонуси, както и представянето на цените на акциите на компаниите им за периода, в сравнение с конкурентите им, сектора и цялостното представяне на пазара.

За последните шест години Бъксбаум е получавал 723 000 долара годишно, докато компанията му е носила средна доходност за инвеститорите за посочения период от 29% годишно, на фона на доходност от едва 2% за широкия индекс S&P 500.

Също за втора поредна година в дъното на класацията относно възнаграждение-представяне е класиран изпълнителният директор на компанията за производството на стоки за дома Masco - Ричард Манугиан. Компанията е реализирала средна годишна доходност за последните шест години в размер на 5%, което е под средната възвръщаемост за сектора, докато средното възнаграждение на изпълнителния й директор е възлизала на 11 млн. долара годишно.

Списанието е направило класация и на 20-те топ хеджфонда на Уол Стрийт. Изпълнителните им директори са получили средно възнаграждение от 658 млн. долара през 2006 година, на фона на едва 145 млн. долара година по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg