Страните с най-голямо данъчно бреме за бизнеса в света

4234
Страните с най-голямо данъчно бреме за бизнеса в света

Някои страни се стремят към данъчни облекчения и се приемат като данъчен рай от чуждестранните инвеститори, в усилията си да привличат капитали. Други пък максимално утежняват бремето на бизнеса си.

Вижте още: 10-те данъчни рая в света

След като посочихме страните с най-ниски подоходни данъци в света, сега ще представим и десетте страни, където данъчното бреме за бизнеса е най-голямо (като процент от корпоративните печалби), според данни на МВФ.


Под данъчно бреме от МВФ определят сумарните данъци, представена като сума от пет различни данъчни групи, сред които корпоративни данъци, социални осигуровки, данъци върху имотите, оборотите и други по-малки корпоративни такси.

Ето и десетте страни, където компаниите в най-голяма степен са обременени:

10. Никарагуа – 65.8%

През 2012 година МВФ препоръча на страната да намали сложността на корпоративната си данъчна система. Тя е с тежест в размер на 65.8% от печалбите на компаниите.

9. Франция – 66.6%

Страната е водеща в Европа по този негативен показател. Въпреки че настоящото правителство прокламира данъчни реформи при корпоративните данъци, бремето все още е почти непосилно за компаниите.

8. Гвинея – 68.3%

Повечето от корпоративните данъци се плащат на база на плоска данъчна ставка върху приходите от предходната година.

7. Бразилия – 69%

В усилията си да промени непосилното данъчно бреме, най-голямата икономика в Южна Америка направи съществени изменения в корпоративното данъчно облагане. Ефектите все още са слаби обаче.

6. Мавритания – 71.3%

Тази силно зависима от селското си стопанство страна е сред страните с най-голямо корпоративно данъчно бреме. То сериозно спъва инвестициите и технологичното й развитие.

5. Алжир – 72.7%

Това е страната в Африка с най-голяма данъчна тежест за бизнеса.

4. Колумбия – 75.4%

В страната бе въведен нов данък за богатите. И макар четвърта в света по данъчно бреме за бизнеса, тя е едва на трето място в Южна Америка.

3. Таджикистан – 80.9%

Тази централно азиатска държава има 2% данък върху оборота на компаниите, който заличава сериозна част от печалбите им.

2. Боливия – 83.7%

Данъкът от 3% върху транзакциите в страната заличава близо 60% от корпоративните печалби, дори без да се вземат предвид другите данъчни тежести.

1. Аржентина - 137.3%

Забележителен е фактът, че данъчната тежест върху бизнеса в тази южноамериканска страна е по-голям от размера на корпоративните печалби. Данъкът върху оборота на бизнеса сам по себе си заличава почти 90% от печалбите, преди отчитането на останалите данъци и такси.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg