Странните навици на пет ексцентрични учени

10967
Странните навици на пет ексцентрични учени

Учените не са поп звезди, нито политици. Затова рядко хората съдят странните им навици. Въпреки това понякога ексцентричността им не може да остане незабелязана.

Гениалността и странностите вървят ръка за ръка. Представяме ви няколко учени, които са били чудаци. 

Алън Тюринг
(1912 - 1954)

С какво е известен?

Той е един от бащите на компютърната ера. Неговите теоретични работи сериозно са повлияли върху развитието на информатиката. Измисляйки абстрактната Машина на Тюринг, той е формирал понятието алгоритъм.

Участвал е в разбиването на кода на нацистката шифровъчна машина "Енигма". Най-голяма популярност му носи Тестът на Тюринг, който позволява да се оцени изкуственият интелект и неговата способност да размишлява, подобно на човека.

Какъв е бил в живота?

В началото на 40-те години на 20 в. жителите на град Блетчи-парк редовно са наблюдавали следната сцена: по улицата на колело се вози човек с противогаз. През равни промеждутъци от време веригата на колелото пада, но колоездачът с отмерено движение на ръката я връща на място. Това е Тюринг.

Противогаз носил през пролетта и лятото, тъй като страдал от алергия. Ученият въобще не се вълнувал как изглежда в очите на околните. Колегите му споделят, че често идвал на работа в пижама.

На времето не обръщал внимание. Напълно нормално било да дойде в института мокър до кости. Сушил дрехите си на лабораторната печка.

На всички тези дреболии обществото не обръщало внимание, но не можело да му прости любовта му към мъжете. Хомосексуалността в Англия през 50-те години на 20 в. била незаконна.

Бъкминстър Фулър (1895 - 1983)

С какво е известен?

Архитект и изобретател, който разработва футуристични концепции за автомобили и сгради. В свободното си време писал книги по теория на системите. Автор е на термина "синергетика".

Какъв е бил в живота?

Фулър имал странни отношения с времето. Възприемал го като ресурс, който никога не стига. Ученият носил на ръката си 3 часовника, настроени на различни времеви зони. Фулър държал да знае колко часа е в различните части на планетата. Спял по 2 часа на ден, назовавал своите нови изобретения и др.

Водил си и дневник. Правил записки на всеки 15 минути. Точно така - от 1915 до 1938 г., до самата си смърт. Записвал всичко, включително битови дела и случайно дошли му на ум мисли.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg