Токът у нас само привидно най-евтин в ЕС

3276
Токът у нас само привидно най-евтин в ЕС

България продължава да е страната с най-ниска цена на тока в ЕС в абсолютно изражение, като според данни на Евростат цената е при ниво от 8.7 евроцента за 100 киловатчаса.

Непосредствено след нас се нареждат Естония с 10.4 евроцента и Румъния с 10.9 евроцента.

Най-висока е цената на тока в Дания при ниво от 29.8 евроцента за 100 kWh, следвана от Германия с 25.3 евроцента, Кипър 24.1 евроцента и Белгия 21.2 евроцента.

Средната цена на електричеството в ЕС е била при ниво от 18.4 евроцента за 100 kWh.

Страната ни обаче далеч не е на челна позиция, когато цената на електричеството се съпостави с покупателната сила на парите (изкуствена валута, която елиминира различията в цените и сочи еднакви възможности за покупка на стоки и услуги).

По този показател на първо място е Финландия, следвана от Франция и Гърция.

По-евтино е още в Естония, Люксембург, Холандия, Австрия, Словения, Хърватия, Швеция и Норвегия.

Въз основа на покупателния паритет, тока у нас е по-скъп дори от средния за ЕС.

Цената на електричеството за домакинствата в страните от ЕС се е повишила с 6.3% през втората половина на изминалата година в сравнение със същия период на предходната такава, сочи статистика на Евростат. Повишението в цената на електричеството у нас възлиза на 5.4% за посочения период.

За сравнение цената на газа за същия период е нараснала с 12.6% в 27-те страни членки на съюза.

Налице е ускоряване на темповете на поскъпване на газа и цената на електричеството, като година по-рано темповете са били съответно 7.5% за газа и 5.6% за електричеството.

Ръстът в цените на електричеството е варирало между минус 5% за Люксембург до плюс 27% за Латвия, за разглеждания период, съгласно статистиката.

След Латвия най-голям ръст в ЕС е отбелязан в цената на тока в Кипър (19%) и Португалия и Испания от по 13%. С почти без промяна са се запазили цените на тока в Литва, Малта и Финландия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Васко
# 0
08:02 | 14 February 2013
Скъпи авторе, 8,7 евроцента е цената на 1 kWh q а не на 100 и то без ДДС. Оправи си мерката! То не става само с ядене, както учеше внука си един дядо, трябва и акъл.
Питащият
# 1
15:08 | 24 August 2012
100kWh не струват центове. Де да беше така! На мен ми струват като краен потребител 18-20 лв.
777
# 2
00:05 | 29 May 2012
a zachto ne pravite sravnenie cenata na toka i saotnochenieto kam zaplatite sravnete parvo zaplatite i togava govorete 4e toka ni e nai eftin.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg