Топ 10 на най-добрите университети в света

6677
Топ 10 на най-добрите университети в света

Масачузетският технологичен институт (MIT) оглави за пета поредна година класацията QS World University Rankings на най-добрите университети в света. Американският университет, който се намира в Бостън, получава максимален брой точки в тазгодишната класация благодарение на добрата си репутация в академичните среди и сред работодателите.

Quacquarelli Symonds класира университетите въз основа на шест индикатора: академична репутация, репутация сред работодателите, съотношение между броя на преподавателите и броя на студентите, брой на чуждестранни преподаватели и брой на чуждестранни студенти.

За първи път от над десет години американски университети заемат първите три места. Станфордският и Харвардският университет са съответно на второ и трето място, като си разменят позициите спрямо миналата година.

Второто място на Станфордския университет затвърждава постоянното му изкачване в класацията. Университетът, който се намира в Калифорния, беше на 15-о място през 2012 г., а тази година получава 98.7 от 100 точки и измества Харвардския университет.

Кеймбриджкият университет, който миналата година раздели третото място със Станфорд, тази година заема едва четвърто място. Общата тенденция е западноевропейските висши учебни заведения да губят позиции в класацията.

„Някои западноевропейски държави, които правят или преклагат съкращаване на разходите за научни изследвания, отстъпват на американските и азиатските си конкуренти“, казва ръководителят на отдел „Научни изследвания“ в QS Бен Соутър.

Само един неамерикански или небритански университет попада в топ десет – Федералният технологичен институт в Цюрих, който е на осмо място.

Останалата част от света

Най-високо класираният азиатски университет остава Националният университет на Сингапур, който заема 12-о място, следван от Техническия университет Нанянг в Сингапур на 13-о място. QS подчертава трайното изкачване на китайските висши учебни заведения – университетът Цинхуа се изкачва до 24-о място, най-високата си позиция от началото на класацията през 2004 г.

Австралия и Канада също увеличават присъствието си в топ 100, в който за първи път попада и университет от Латинска Америка – университетът в Буенос Айрес заема 85-о място.

За пета поредна година Софийският университет влиза сред 863-те най-престижни висши училища в света. Той попада в групата от 651 до 700-о място, като подобрява позицията си с 50 места спрямо предишната година.

Само един български университет сред най-добрите хиляда в светаАмериканските висши учебни заведение по традиция окупират челото на класацията и тази година

Инвестициите в допълнително образование са ключовата движеща сила за подобряването или влошаването на позицията на университетите в класацията. „Тринадесетото издание на QS World University Rankings показва, че инвестициите във висшето образование – било то държавно или частно, са ключовият фактор, който отличава изкачващите се и падащите университети в класацията тази година.

Изискваните умения в бъдеще се развиват и се променят бързо спрямо днешните. Инвестициите във висшето образование ще играят важна роля, за да се гарантира, че бъдещата работна сила притежава уменията, които ще търсят работодателите“, отбелязват авторите на класацията.

Топ 10 на най-добрите университети в света:

1. Масачузетският технологичен университет (MIT)

2. Станфордският университет

3. Харвардският университет

4. Кеймбриджкият университет

5. Калифорнийският технологичен университет

6. Оксфордският университет

7. Университетският колеж в Лондон

8. Федералният технологичен институт в Цюрих

9. Императорският колеж в Лондон

10. Университетът в Чикаго

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас