Top 10 на световните мегаполиси

13397
Top 10 на световните мегаполиси

Ню Йорк е най-космополитният мегаполис в света според индекса 2010 Global Cities Index, съставен от консултантската компания А. T. Kearney и сп. Foreign Policy

Водещ в класацията е деловият климат на градовете, който включва каква е стойността на компаниите в този град на финансовите пазари, колко фирми на квадратен метър са представени във Fortune Global 500 и какъв е обемът стоки, минаващи през града.

Освен него в проучването се оценяват човешкия капитал, културен опит, обмен на информация и правно взаимодействие.


В резултат челната десетка се подреди така:

1. Ню Йорк

Построяване на джамия до Кота Нула е последното нововъведение, което се очаква в града. След редица спорове, кметът Майкъл Блумберг подчерта, че тя ще подчертае културното многообразие на мегаполиса.

2. Лондон.

Лондон е търговски център още от времето на Римската империя. В момента той е зает със следващата си цел- подготовка за Лятната олимпиада през 2012 г.

3. Токио.

Най-многолюдният град в света иам 36.7 млн. жители, за съжаление над 50% от тях са над 65 г. Това се отразява на нарастващите разходи за здравеопазване и различни облечения.

4. Париж.

Признат за град на изкуството и архитектурата, Париж все повече страда от трафика и замърсяването, което от своя страна накърнява образа му пред туристите. Естествено бъдещите планове на града са свързани с облекчаване на транспорта.

5. Хонконг.

Един истински западен град на Изтока, контролиран от Китай под лозунга „Една страна, две системи".

6. Чикаго.

Една трета от населението на мегаполиса в сърцето на Америка говори език различен от английски. А сред официалните му празници е дори Денят на полския бригадир.

7. Лос Анджелис.

През миналата година градът на филмовата индустрия прибра рекордните 29.9 млн. боксофис приходи. Толкова колкото БВП на Кения.

8. Сингапур.

Една пета от световните товари преминават през пристанището на Сингапур. Това прави страната стратегически път, а понякога- „запушалка", на световната търговия.

9. Сидни.

Една трета от жителите на града са имигранти, като най-много са китайците. Впрочем фактът, че бившия премиер Кевин Руд говори перфектно мандарин изигра съществена роля за изборната му победа.

10. Сеул.

Градът е лидер по достъп до широколентов интернет на домакинствата. Плановете са скоростта на Интернет за потребителите да нарасне толкова, че пълнометражен филм да се сваля за 12 сек, т. е. 200 пъти по-бързо от средната скорост в САЩ.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg