Топ 10 на застрахователите в Румъния за 2007 г.

1486
Топ 10 на застрахователите в Румъния за 2007 г.

Най-голямата застрахователна компания в Румъния през изминалата година е Allianz-Tiriac, съобщава Ziarul Financiar. На второ място се изкачва Omniasig, а Asiban остава трета.

За 2007 г. Allianz-Tiriac отчете оборот от 371 млн. евро, което е със 17% повече от предходната година.

И въпреки че ръстът на брутния премиен доход на компанията се равнява едва на половината от средното за пазара (около 32%), Allianz-Tiriac е далеч преди втората компания в класацията.

За изминалата година Omniasig отчита брутни премии в размер на почти 250 млн. евро, с което се изкачва до второ място, измествайки друга компания, притежавана от Vienna Insurance Group - Asirom (четвърта позиция).

Брутният премиен доход на Asirom възлезе на 180 млн. евро, което е с 6% над данните за предходната година.

Asiban (която скоро ще бъде продадена) се изкачи от четвърта на втора позиция, след като реализира 50% увеличение на оборота си до 185.8 млн. евро. По-голямата част от ръста компанията реализира през последното тримесечие на годината.

На пета позиция е BCR Asigurari, която успя да увеличи с 45% брутния размер на премиите си до 174 млн. евро, главно благодарение на автомобилните застраховки, които предлага.

Най-голямата животозастрахователна компания в страната ING Asigurari de Viata е на шесто място с премиен доход в размер на 149 млн. евро - с 20% повече от 2006 г.

Миналата година най-бързо разрастващата се компания бе Unita (контролирана от Vienna Insurance Group). Тя отбеляза ръст от 87% в оборота си до 137.8 млн. евро. За 2007 г. Unita е седма в подреждането.

След нея се нарежда Generali, чийто премиен доход е в размер на 120 млн. евро. Компанията запазва позицията си от 2006 г.

Astra-Uniqa пада до девето място със 120.1 млн. евро. Десета е BT Asigurari, която наскоро бе купена от френската група Groupama, и чийто оборот се увеличи от 60 млн. на 82.2 млн. евро през изминалата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg