Топ 10 животни, открити през последната година

31143
Топ 10 животни, открити през последната година

За средностатистическия човек, особено жителя на града, многообразието в живата природа е нещо, което може да бъде потвърдено чрез разходка в местния зоопарк или пък предаване по телевизията.

Междувременно, по приблизиталени дании, на земята виреят около 8.7 милиона видове животни, като само 20% от тях са надлежно описани. Ежегодно учените откриват хиляди нови видове. Представяме ви Топ 10 на най-интересните животни, открити през последната година.

Арагуайски речен делфин (Inia araguaiaensis), Бразилия

Нов вид речни делфини обитават средното и долното течение на река Арагуая. Учените предполагат, че около 2 млн. години назад реката е свързана с Амазонка. Последвалата промяна на руслото води до изолиране на група амазонски речни делфини от останалата популация – с течение на годините те са еволюирали в отделен вид.


Речните делфини притежават характерни особености на морските делфини и населяват прясноводните водоеми на Азия и Южна Америка. Те имат специфичен тънък и дълъг „нос” и малки очи. Зрението им не е добро, а и не се налага, тъй като мътната речна вода не създава условия за добро виждане.

Леопардов паяк-паун (Maratus pardus), Австралия


 

Дребните паяци-пауни, обитаващи Австралия, по право могат да се смятат за най-красивите в цял свят. Женските екземпляри са скромно „облечени” в сиво, докато мъжките са украсени с ярки цветове. Когато самец види женска, той разперва украската си, подобно на паун. По този начин се надява да привлече интереса на женската.

Разперването е съчетано с изпълнение на танц, представляващ ритмично размахване на „нокти и опашка”. Този нов вид паяк-паун обитава Западна Австралия и е получил названието „леопардов” заради плавните и котешки движения, които изпълнява.

Петнист иглобрюх (Torquigener albomaculosus), Япония

Историята на откриването на тази риба е пълна загадка. От 1995 година насам на дъното на Японско море, близо до архипелага Рюкю, редовно учените откриват красиви кръгови конструкции с диаметър около 2 метра. С какво цел се създават те обаче бе неизвестно.

Накрая всичко дойде на мястото си – в основата на образуването им стоят мъжките екземпляри на нов вид иглобрюхи, които по този начин привличат женските. Петнистите иглобрюхи са единствени в семейството си, които се занимават с построяването на замъци от пясък за любимите си. Смята се, че те са едни от най-отровните риби, но въпреки това представляват деликатес в Корея и Япония.

Пръчица (Phryganistria heusii yentuensis), Виетнам

Размерът е основното достойнство на тази пръчица, обитаваща природния резерват Тай-Юен-Ту. Дължината му достига до 32 см – това е второто по-дължина насекомо в света след пръчицата Чаня, обитаваща остров Борнео (36 см).

Оса-дементор (Ampulex dementor), Тайланд

Този нов вид оса получава името си от посетители на берлинския музей по естествознание. Наречена е така в чест на „най-отвратителното същество на света” от сагата за Хари Потър. Книжните дементори се хранят с емоции и дори могат да измучат душата ви, така че човек да остане само с телесната си обвивка.

По подобен начин постъпват обитаващите Тайланд оси-дементори. Те изсмукват жертвите си. Отровата им парализира нервната система на хлебарките, но не ги убива.

Горска тигрова богомолка (Dystacta tigrifrutex), Руанда

Новият вид богомолка, намерен в националния парк Нюнгве, получава названието си „тигрова” заради сходствата с методите на ловуване на голямата котка. Подобно на тигрите, безкрилите самки на този вид богомолки тихо се приближават към жертвите си. Мъжките екземпляри пък пърхат сред листата.

Индианска слепоглазка (Amblyopsis hoosieri), САЩ

Този нов вид обитава пещерите на юг от Индиана. Както свидетелства името им, тези малки рибки са слепи – те просто нямат очи. За ориентиране в пространството им помагат силно развити сеизмосензорни канали в главата.

Същества Х (Dendrogramma enigmatica и Dendrogramma discoides), Австралия

Тези необичайни същества са открити край бреговете на Австралия още през 1986 година, но часът им настъпва почти 30 години по-късно. Именно тази година те взривиха научното общество. Dendrogramma enigmatica и Dendrogramma discoides представляват многоклетъчни организми, по форма напомнящи гъби с дължина около 8 мм – устата им се намира на края на „краката” им.

Любопитното в цялата история е, че тези същества Х не могат да бъдат причислени към друг вече известен на учените тип животни – нито медузи, нито гъби. Както е видно, става дума за реликтов вид. Остатъци от аналогични организми са откривани в отлагания на докембрийския период с възраст 600 млн. години.

Паякът-птицеят Ленън  (Bumba lennonii), Бразилия

Уругвайските и бразилските учени, открили новия вид паяк-птицеяд в щата Пара, определено са големи фенове на The Beatles. За това говори названието, което са дали на находката си. Още по-интересен е фактът, че родовото название на паяка Balba също има отношение към музиката.

Бумба Меу Бой е фолклорен фестивал, който ежегодишно се провежда в североизточна Бразилия. Тези паяци населяват всички континенти с изключение на Антарктида. До известна степен всички те са отровни, но това не попречва на много хора да ги отглеждат като домашни питомци.

Черноопашата двуутробна мишка (Antechinus arktos), Австралия

Тези малки нощни животни обитават високопланинските райони на границата между нов Южен Уелс и Куинсленд. Дълго време са определяни като подвид на позната двуутробна мишка на Свенсън, но едва наскоро учените установиха, че представляват самостоятелен вид. Мъжките екземпляри се отличават с любвеобвилност.

В размножителния период, който продължава две седмици, те се занимават по 12 часа на денонощие с възпроизвеждане. Може да се каже, че мъжките буквално умират от любов, тйъ като повишаването на хормона тестостерон в кръвта е толкова високо, че тъканите в организма им се разрушават и имунната им система отслабва.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

.
# 0
22:01 | 3 January 2016
ProFit, моите любимци. "ПтицеяТ", едва ли, според мен е птицеяД.
ха
# 1
13:10 | 7 October 2015
измучат? Това крави ли са?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg