Топ 20 на най-старите градове в света

59699
Топ 20 на най-старите градове в света

Кои са двадесетте места в света, населявани от най-древни времена? Британският вестник Daily Telegraph ни отвежда на истинско пътешествие във времето.

20. Варанаси, Индия

Кога са се установили първите обитатели? Около 1000 години преди новата ера


Разположен на западния бряг на река Ганг, град Варанаси, известен също като Бенарес, е важен свещен град - както за индуистите, така и за будистите. Според легендата той е основан от индуиския бог Шива преди 5000 г., въпреки че съвременните учени смятат, че градът е на около 3000 години.

„Бенарес е по-стар от историята, по-стар от традицията, дори по-стар от легендата, той изглежда два пъти по-стар от всички тях, взети заедно“, казва Марк Твен.

19. Кадис, Испания

Кога са се установили първите обитатели? Около 1100 години преди новата ераОснован на тясна ивица земя до Атлантическия океан, Кадис е дом на испанската флотилия от XVIII в. насам. Той е основан от финикийците като малко търговско градче, а около 500-ата година преди новата ера попада под властта на Картахена и става база за завладяването на Иберия от картахенския военачалник Ханибал Барка.

След това градът попада под управлението на римляните и на маврите, преди да преживее ренесанс в ерата на Великите географски открития.

18. Тива, Гърция

Кога са се установили първите обитатели? Около 1400 години преди новата ера

Голям конкурент на древна Атина, Тива управлява Беотия и дори помога на Ксеркс по време на инвазията на персите през 480 г. пр. Хр. Археологически разкопки разкриха микейско поселище, датиращо още по-отдавна. Днес Тива е пазарен град.

17. Ларнака, Кипър

Кога са се установили първите обитатели? Около 1400 години преди новата ера

Градът е основан от финикийците и е известен с красивото си крайбрежие с палмови дървета. Археологически обекти и многобройни плажоне привличат съвременните посетители. „Историята на този остров е твърде богата. Тя причинява на човек нещо като ментално разстройство“, пише британският пътешественик и писател Робърт Байрон.

16. Атина, Гърция

Кога се се установили първите обитатели? Около 1400 години преди новата ера

Люлка на западната цивилизация и родно място на демокрацията, миналото на Атина се усеща и в съвременния град. Той е изпълнен с гръцки, римски, византийски и османски паметници и остава изключително популярна туристическа дестинация. „На какви големи опасности се излагам, за да спечеля добро име в Атина“, казва Александър Велики.

15. Балх, Афганистан

Кога са се установили първите обитатели? Около 1500 години преди новата ера

Познат на древните гърци като Бактра, Балх е основан в Северен Афганистан и е определян като „Майката на градовете“ от арабите. Той достига своя пик между 2500 и 1900-ата година пр. Хр., преди възхода на персийската и мидийската империя.

Днес Балх е средище на памучната индустрия в региона. „При един от преходите ми през Афганистан загубихме тирбушона си. Харесваше ни да живеем на храна и вода няколко дни“, пише американският актьор и писател Уилям-Клод Фийлдс.

14. Киркук, Ирак

Кога са се установили първите обитатели? Около 2200 години преди новата ера

Разположен на около 240 км северно от Багдад, Киркук се издига на мястото на древната асирийска столица Арафа. Стратегическото му значение е признато от вавилонците и мидийците, които също са контролирали града.

Руините на цитадела на 5000 години все още са запазени, а днес градът е средище на петролната индустрия в Ирак.

13. Арбил, Ирак

Кога са се установили първите обитатели? Около 2300 години преди новата ера

Северно от Киркук се намира Арбил, управляван през вековете от асирийците, персите, сасаниди, араби и османци. Той е важна спирка по Пътя на коприната, а древната му цитадела, която се издига на 26 метра височина, продължава да доминира в небето му.

12. Тир, Ливан

Кога са се установили първите обитатели? 2750 години преди новата ера

Според Херодот градът е основан около 2750 г. пр. Хр. Той е завладян от Александър Велики през 332 г. пр. Хр., след 7-месечна обсада, и се превръща в римска провинция през 64 г. пр. Хр.

Днес туризмът е основна индустрия в града, а Римският хиподрум е включен в Списъка на ЮНЕСКО със световно културно наследство. Градът се споменава дори в Библията: „Тир, величественият град, чиито търговци са принцове“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg